Universiteit van Noorden: Universiteit en hogescholen slaan handen ineen

vakgroep duurzame kunststoffen van NHL Stenden Emmen en Rijksuniversiteit RUG
Chongman Ye, Katja Loos, Vincent Voet, Renato Lemos en Rudy Folkersma vormen de gezamenlijke RUG-NHL Stenden-vakgroep biokunststoffen © serge vinkenvleugel/RTV Drenthe
De Rijksuniversiteit Groningen, vier hogescholen in het noorden en ziekenhuis UMCG gaan samenwerken bij het opleiden van studenten en het in praktijk brengen van uitvindingen.
De instellingen willen zo meer kennis ontwikkelen om problemen in de landbouw, de voedselvoorziening, de gezondheidszorg en het milieu op te lossen. Want dat de economische kringloop drastisch moet veranderen van eenmalig gebruik naar duurzaam is inmiddels wel duidelijk. Daar is kennis voor nodig die ook snel in het bedrijfsleven terecht komt.

Een leerlijn

Dat is het plan van de Kennisagenda van de Universiteit van het Noorden. De RUG, NHL Stenden, Hanzehogeschool Groningen, Van Hall Larenstein en het UMCG willen doorlopende leerlijnen ontwikkelen, zodat jongeren van MBO tot aan de universiteit in het Noorden terecht kunnen en niet weg trekken. Sterker nog: het onderwijs en samenwerking met het bedrijfsleven moet moet zo aantrekkelijk worden gemaakt dat het uit andere landen studenten aantrekt. Eén voorbeeld van hoe verregaande samenwerking tussen universiteit en een hogeschool eruit moet zien is er al, bij NHL Stenden in Emmen. Daar zijn de vakgroepen biokunststoffen van de RUG en de hogeschool samengevoegd tot één.
(verhaal gaat verder onder de video)
Katja Loos over het project
Bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de RUG en collega-voorzitter Erica Schaper van NHL Stenden zien vier grote 'transities' waar het onderwijs, bedrijfsleven en de overheid de komende jaren fors de schouders onder moeten zetten: van een lineaire naar een circulaire economie, van fossiele naar duurzame energie, van zorg naar positieve gezondheid en van analoog naar digitaal. Volgens De Vries kun je het zonder samenwerking niet redden. En liggen er kansen voor het Noorden om een voorsprong op andere regio's te nemen en dat weer uit te venten.
"Er is al heel veel innovatie in het noorden maar dat wordt aan Den Haag en ook aan Brussel vaak nog niet goed duidelijk gemaakt. Daar zijn heel veel fondsen en financiële middelen om zaken voor elkaar te krijgen. Maar dan moet je wel een goed verhaal hebben. Dat hebben we nu met de Kennisagenda van de Universiteit van het Noorden en zo proberen we tot meer innovatie en toepassing van wetenschappelijke kennis te komen", aldus de Vries en Schaper.
(verhaal gaat verder onder de video)
Erica Schaper van NHL Stenden
Terug naar Emmen waar het voor Nederland unieke experiment met de twee in elkaar opgegane vakgroepen biokunststoffen van de RUG en NHL Stenden inmiddels hun eerste onderzoeks-succes hebben behaald. Dat smaakt naar meer, ook in Emmen. Daar azen ze op meer van dat soort samenwerkingen. Wat Jouke de Vries van de RUG betreft worden die onderzocht.
Ook de plannen voor een doorgaande leerlijn van MBO tot universiteit in samenwerking met het bedrijfsleven zoals de GeTec-chemische industrie en de gezondheidszorg van Treant borrelen al volop. Een tech-hub in de oude busremise tussen de scholen en het GeteC-terrein en een nieuwe campus van NHL Stenden en het Drenthe college moeten de broedplek worden.
Jouke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.