Bouw slibgistingsinstallatie Echten begint in 2023

Echten
De oude vergistingsinstallatie in Ecthen © RTV Drenthe/Robbert Oosting
De komst van een nieuwe slibgistingsinstallatie bij de rioolzuiveringsinstallatie in Echten is definitief. Naar verwachting wordt in 2023 begonnen met de bouw en wordt de nieuwe installatie in 2024 opgeleverd. De aanleg kost ruim 36 miljoen euro.
Met de slibgistingsinstallatie wordt groen gas gewonnen uit rioolslib dat overblijft na het zuiveren van water. Ook wordt warmte uit gezuiverd water opgevangen en gebruikt voor verwarming van het complex.
"We verwachten ongeveer twee miljoen kuub groen gas aan het net te kunnen leveren", zegt Marion Wichard van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD). "Dat is het gemiddelde verbruik van ongeveer 1.300 huishoudens."
De bestaande slibgistingsinstallatie werd in 2019 uit bedrijf genomen, omdat hij was verouderd en niet meer voldeed aan de veiligheidseisen.
De nieuwe installatie wordt zo gebouwd dat in de toekomst ook CO2 kan worden afgevangen. Dat komt vrij bij de productie van groen gas. Een combinatie van de aannemers Van Hattum en Blankevoort en EQUANS gaat de nieuwe installatie ontwerpen en bouwen.
WDOD legt in onderstaande video uit hoe de slibgistingsinstallatie werkt:
Zo gaat de slibgistingsinstallatie bij Echten werken

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl