Gezondheidscentra zijn de nieuwe streekziekenhuizen

Grotere ziekenhuizen met meer specialisten en kleinere gezondheidscentra die dichtbij de patiënten moeten staan. Dat is het toekomstbeeld dat geschetst wordt door hoogleraar Kees Ahaus van de Rijksuniversiteit Groningen.
Coevorden als blauwdruk voor de provincies Groningen en Drenthe. In het voormalig waterschapsgebouw zijn huisartsen gevestigd, samen met medisch specialisten.
Er kan bloed geprikt worden en er komt vanaf 1 januari een apothekerspost bij, patiënten kunnen er röntgenfoto's laten maken en de specialisten van het Röpcke Zweers Ziekenhuis uit Hardenberg houden er dagelijks spreekuur.
Welkom in de veranderende wereld van de gezondheidszorg, waar ziekenhuizen zich gedwongen voelen te centraliseren en waarbij huisartsen en andere elementen van zorg de krachten bundelen. Ze nemen plaats in gezondheidscentra, locaties waar huisartsen met fysiotherapeuten, psychologen, chirurgen die spreekuur houden, zijn gevestigd.
In de provincie Groningen heeft Delfzijl zo’n centrum, als alternatief voor het ooit verdwenen Delfzicht Ziekenhuis. Het nieuwe gezondheidscentrum in de havenstad is in aanbouw. In Hoogezand is een dergelijk centrum opgebouwd, in Veendam hebben huisartsen al enkele jaren soortgelijke plannen, terwijl Musselkanaal het Musselpark heeft, waar bijvoorbeeld specialisten van het Refaja Ziekenhuis spreekuur houden.
Op de grens tussen Groningen en Drenthe zit het Medisch Centrum Valthermond, terwijl verschillende zorgdiensten in Nieuw-Buinen de krachten eveneens hebben gebundeld.

Pionier

Het Medisch Centrum Valthermond mag je een pionier noemen op het gebied van anderhalvelijns zorg. "We zijn als het ware de verbinding tussen huisarts en ziekenhuis", legt huisarts Marcel de Vijlder uit. De praktijk ontstond in 2001 en drie jaar later volgde de overstap naar het aanbieden van anderhalvelijns zorg.
Binnen een anderhalvelijns centrum kunnen patiënten terecht voor de behandeling van chronische klachten. "Daarnaast voeren we ook kleine chirurgische ingrepen uit. Voor de patiënt is het prettig dat hij daarvoor niet naar het ziekenhuis hoeft."
Huisarts De Vijlder verwacht dat de rol van de ziekenhuizen daardoor zal veranderen. "Om het simpel te zeggen: de ziekenhuizen komen in beeld als er iets verbouwd moet worden aan het lichaam, terwijl wij het onderhoud doen." Hij verwacht dat de groei van de activiteiten binnen anderhalvelijns centra zal doorzetten. "Daarover zijn we op dit moment in gesprek met specialisten van de Treant Zorggroep."
Het centrum ‘De Veltstroom’ in Coevorden is al een stapje verder dan Valthermond. "Bijna alle medisch specialisten houden hier hun spreekuur", stelt huisarts Jan Willem Ek. "Maar we hebben ook maatschappelijk werk, oefentherapie, diëtisten en thuiszorg in dit pand."

Dichterbij patiënt

Voor Jochen Mierau, universitair hoofddocent gezondheidszorg van de Rijksuniversiteit, is de ontwikkeling goed verklaarbaar. "Ik denk dat we in de toekomst steeds meer werken met dit soort geïntegreerde anderhalvelijnscentra", vertelt hij. "Nu zijn huisartsencentra betrekkelijk klein, maar met medisch specialisten erbij kun je ervoor zorgen dat je zorg dichterbij de patiënt brengt."
Hij en zijn collega Kees Ahaus, hoogleraar zorg aan de RUG, zijn er stellig over: multifunctionele gezondheidscentra zijn de toekomst, als een soort alternatief voor de streekziekenhuizen, die een andere rol zullen krijgen en deels misschien wel verdwijnen.
"Je moet niet elk ziekenhuis als een individueel punt beschouwen", vervolgt Mierau. "We hebben een zorglandschap en in dat landschap worden bepaalde diensten verleend. En dat moet ingericht worden vanuit de insteek: hoe krijg je de beste kwaliteit en de beste bereikbaarheid? Dat kan dus betekenen dat een ziekenhuis een andere rol krijgt, delen afstoot en niet meer doet. Maar de kwaliteit van de zorg is de basis."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl