Wittenberg voor Griekse rechter voor mensensmokkel en spionage

Liesbeth Bloemendal en Pieter Wittenberg
Pieter Wittenberg en zijn vrouw Liesbeth © Facebook/Liesbeth Bloemendal
Pieter Wittenberg uit Peest en 23 andere hulpverleners staan vandaag voor de rechter in Griekenland. De groep heeft bootvluchtelingen bij Lesbos gered, maar de hulpverleners moeten zich voor de Griekse rechter verantwoorden op verdenking van onder andere mensensmokkel, spionage en deelname aan een criminele organisatie.
Wittenberg (73) is zelf naar Griekenland afgereisd. Volgens NOS-correspondent Conny Keessen is Wittenberg vol vertrouwen. "Hij is ervan overtuigd dat hij niks fout gedaan heeft door vluchtelingen en migranten te helpen en dat gaat hij aan de rechters uitleggen. Hij heeft nog steeds vertrouwen in het Griekse rechtssysteem."

Hulp aan mensen in gammele bootjes

De inwoner van Peest wordt vervolgd voor vermeende misdrijven die hij in 2016 en 2017 zou hebben gepleegd. Keessen: "Hij bestuurde als ervaren zeiler een boot die gammele bootjes naar de kust loodste en zwemvesten uitdeelde. Hij verleende ook hulp aan de vluchtelingen op het strand. Dat bleek in 2018 opeens juridische consequenties te hebben."
De groep van 24 hulpverleners bestaat, behalve Wittenberg, ook uit Grieken en vrijwilligers uit andere landen. Vandaag gaat het volgens Keessen in de rechtbank over spionage. "De groep wordt onder meer verdacht van het afluisteren van radiofrequenties van de Griekse kustwacht. Hierop staat een straf van maximaal acht jaar cel." De totale aanklacht van de Griekse justitie beslaat volgens de NOS-correspondent tachtig pagina's. In totaal kunnen Wittenberg en de andere hulpverleners celstraffen tot 25 jaar krijgen.

Eerlijk proces?

"Verschillende advocaten, ook uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, hebben de aanklacht bekeken en zien geen bewijzen, maar uiteindelijk moeten de rechters erover oordelen", zegt Keessen. Op de oproep van Amnesty International en advocaten om de aanklacht in te trekken, heeft de Griekse justitie niet gereageerd. "Advocaten maken zich zorgen over de eerlijkheid van het proces. Ze hebben ook gevraagd om internationale waarnemers toe te laten tot het proces."
Van de 24 hulpverleners zijn naar verwachting van Keessen ongeveer tien aanwezig. Hoe het proces vandaag zal verlopen, is koffiedik kijken. Keessen: "Iedereen wordt vertegenwoordigd door advocaten, maar die zitten lang niet allemaal op één lijn. Het zou best kunnen dat enkelen om uitstel gaan vragen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl