Zwaar verkeer niet meer welkom op deel van Vaart ZZ rond Nieuw-Amsterdam

ANP-432429008
Vrachtwagens zijn - zonder ontheffing - niet meer welkom © ANP / Patrica Rehe
Vrachtverkeer is vanaf 1 januari verboden op de Vaart ZZ tussen Erica en Nieuw-Amsterdam. Het verbod geldt voor de klinkerweg tussen de Westerveenschebrug en de Tweede Zuiderraai.
Het nieuwe verbod komt voort uit het onderzoek naar bodemdaling in Nieuw-Amsterdam en omgeving. Trillingen door zwaar verkeer op klinkerwegen kan namelijk leiden tot schade aan al kwetsbare gebouwen.
Voor landbouwvoertuigen zoals trekkers geldt een uitzondering, schrijft ZO!34. Boeren kunnen die nog wel gebruiken om op hun land langs de Vaart ZZ te komen. Zwaar vrachtverkeer kan gebruikmaken van de Tuinderslaan. Overigens kunnen vrachtwagens wel een ontheffing aanvragen als ze per se langs de Vaart ZZ moeten.

Bezwaar

Voor het verbod is een officieel verkeersbesluit nodig. Dat besluit ligt zes weken ter inzage vanaf vandaag. Iemand die het er niet mee eens is, kan bezwaar maken.

Vervolgacties

Binnenkort opent de gemeente Emmen een serviceloket over bodemdaling, waar iedereen met vragen terechtkan. Ook doet de gemeente onderzoek naar de trillingen en naar de ernst en omvang van schades. Verder is Waterschap Vechtstromen bezig met onderzoek naar onttrekking van grondwater. De provincie Drenthe vraagt landelijk aandacht voor bodemdaling en doet onderzoek naar mogelijke financiële regelingen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl