VWS: Spoedtest.nl fraudeerde niet, handelde wel onrechtmatig

ANP-440749537
Spoedtest.nl zit in Drenthe onder meer in Assen © ANP / Persbureau Meter
De aanbieder van coronatesten die eerder deze week het werk moest staken wegens verdenkingen van fraude, heeft toch niet gefraudeerd met vaccinatiebewijzen. Wel zijn er onrechtmatig herstelbewijzen afgegeven. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten.
Het gaat om het bedrijf Spoedtest.nl, een van de grotere aanbieders in Nederland. Spoedtest.nl heeft vier locaties in Drenthe: in Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel.
Eerder deze week zei demissionair minister Hugo de Jonge dat er 'sterke vermoedens' waren dat er ten onrechte vaccinatiebewijzen waren afgegeven. Het ministerie had zelf verdachte patronen opgemerkt, en had die voorgelegd aan een forensisch onderzoeksbureau. Dat bureau trok de conclusie over frauduleuze vaccinatiebewijzen.

Herstelbewijzen

Uit informatie van het bedrijf blijkt dat op grote schaal herstelbewijzen zijn afgegeven. Daarbij was echter geen sprake van fraude, legt een woordvoerder uit. De mensen voor wie de herstelbewijzen werden uitgegeven hadden wel recent positief getest, maar het uitgeven van herstelbewijzen hoort door de GGD te worden gedaan.
Het bedrijf werd vanwege de verdenking afgesloten van de CoronaCheck-app. Nu die verdenking van de baan is 'is er geen directe aanleiding meer om de tijdelijke ontzegging van de toegang tot CoronaCheck te handhaven', schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Binnenkort weer aan de slag

Spoedtest.nl, dat ruim honderd testlocaties in Nederland heeft, kan dus binnenkort weer aan het werk. Het bedrijf heeft met het ministerie afgesproken geen gebruik meer te maken van het digitale portaal waarin coronatoegangsbewijzen kunnen worden aangemaakt.
Hoe het kan dat het onderzoeksbureau er zo naast zit, is nog onduidelijk. Daar volgen nog gesprekken over, aldus de woordvoerder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl