Jaar cel voor ‘pedojacht’ in Emmen en omgeving

Rechtbank_werkplek_rechter_met_wetboek
Rechtbank_werkplek_rechter_met_wetboek © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Een 23-jarige man uit Emmen is voor openlijke geweldpleging tegen vijf personen en het vernielen van een autoruit veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden. Acht maanden hiervan zijn voorwaardelijk. De man was vorig jaar in oktober en november samen met anderen op 'pedojacht'.
Tegen de man was een celstraf van dertig maanden geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Dat vond de rechter te fors aangezet.

Seksafspraak met jonge mensen

Via datingsites legde het groepje (drie mannen en een vrouw) contact met mannen die in waren voor een seksafspraak met jonge mensen. Vijf mannen trapten in hun val en werden opgewacht en mishandeld. Het groepje vond dat deze mannen moesten worden aangepakt, vanwege hun 'verwerpelijk gedrag'. De politie deed hier niets aan, dus namen zij de rol van bestraffer maar op zich.

Het geweld ging gewoon door

Via WhatsApp bespraken de groepsleden hun tactiek. Ze schaften een mobiele prepaid telefoon aan om afspraken te maken met hun slachtoffers. De rechter vond het name ernstig dat de groep telkens geweld gebruikte en dat niemand elkaar hierop aansprak. Zelfs nadat een van de slachtoffers bewusteloos raakte, ging het geweld gewoon door.

Tijdverdrijf

De vier zeiden eerder op zitting dat zij niet alleen pedo's een lesje wilden leren, maar het was ook hun tijdverdrijf in de coronatijd. Een 23-jarige man uit Klazienaveen en een 21-jarige man uit Nieuw-Dordrecht kregen taakstraffen van 180 (met een half jaar cel voorwaardelijk) en 120 uur opgelegd. De 20-jarige zus van de hoofdverdachte is een leerstraf van 40 uur opgelegd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl