Geen landelijk vuurwerkverbod met Oud en Nieuw

vuurwerk
Geen landelijk vuurwerkverbod © ANP/Koen van Weel
Er komt dit jaar geen landelijk vuurwerkverbod rond Oud en Nieuw. Dat staat volgens ingewijden in een voorstel waar het demissionaire kabinet morgen een besluit over neemt, meldt de NOS.
De coronasituatie geeft op dit moment geen aanleiding om net als vorig jaar de verkoop en het afsteken van vuurwerk te verbieden, vindt het kabinet. Gemeenten kunnen nog wel vuurwerkvrije gebieden aanwijzen of een verbod voor de hele gemeente uitvaardigen.
Het kabinet heeft eerder deze maand het OMT om advies gevraagd. Maar de experts kunnen geen uitspraak doen over het al dan niet instellen van een vuurwerkverbod, lieten ze weten. Of het nodig is om de zorg te ontlasten zou onderzocht moeten worden en het OMT beschikt niet over de relevante gegevens. Daarmee ziet het kabinet geen basis voor een verbod.
Het verbod van vorig jaar kwam er wel omdat de druk op de zorg niet nog meer moest oplopen. De ziekenhuizen en huisartsen konden de meer dan duizend gewonden die normaal gesproken vallen tijdens een jaarwisseling door vuurwerk er niet bij hebben, was de redenering. Het verbod was een succes: er kwamen nog maar 108 vuurwerkslachtoffers in de ziekenhuizen en 275 bij de huisartsenposten.

Geen grote belasting van de zorg

Burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad, riep direct na de jaarwisseling het kabinet al op om ook dit jaar een verbod in te stellen. Ook GroenLinks en de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer ijveren daarvoor. In een brief vanavond aan het kabinet deed de Veiligheidsraad opnieuw een oproep voor een vuurwerkverbod. De partijen willen zowel een verbod op de verkoop als op het afsteken van vuurwerk.
Vorig oud en nieuw gold er zo'n algeheel verbod vanwege de coronacrisis. Daarvoor werd gekozen om te voorkomen dat er extra druk op de zorg zou ontstaan vanwege vuurwerkincidenten, naast de hoge druk door de pandemie. Volgens de burgemeesters en Vereniging van Nederlandse Gemeenten is de huidige druk op de zorg en het personeel ook dit jaar reden voor een landelijk verbod.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl