'Niemand bakt frikandellen zoals Hein Klompmaker'

Nog één laatste dag en dan is het klaar voor Hein Klompmaker. De directeur van het Hunebedcentrum in Borger stopt er morgen na maar liefst dertig jaar mee. Hij gaat met pensioen.
bouwde het Hunebedcentrum in die tijd op tot wat het nu is, al wil hij niet alle credits daarvoor krijgen. Drentse bescheidenheid. Maar volgens zijn vakgenoten Dirk Mulder (Herinneringscentrum Kamp Westerbork) en Harry Tupan (Drents Museum) verdient hij die wel.

Vrienden voor het leven

Dirk Mulder en Hein Klompmaker zijn niet alleen 'collega-directeuren', bovenal zijn ze vrienden. "Al sinds onze studietijd", zegt Mulder trots. "We deden samen de lerarenopleiding en studeerden geschiedenis." De twee schreven zelfs hun afstudeerscriptie samen.
Klompmaker en Mulder spraken elkaar niet alleen in hun vrije tijd, maar ook op professioneel niveau. Zo deden ze gezamenlijke projecten, onder meer met gecombineerde entreekaarten. Ook hadden ze geregeld directeurenoverleg. Ook Tupan zat daar vaak bij.
Dirk Mulder (1953) werkt sinds 1986 bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hij begon als educatief medewerker, maar werd al snel directeur. Mulder gaat volgend jaar met pensioen. Harry Tupan (1958) werkt sinds 1980 bij het Drents Museum in Assen. Hij werd in 2011 adjunct-directeur en volgde vorig jaar Annebelle Birnie op als algemeen directeur.


Dertig jaar geleden was het Hunebedcentrum niet meer dan een veredelde kapschuur. "Het was nog allesbehalve professioneel", weet Mulder nog. "Langzamerhand is het uitgegroeid tot wat het nu is." Dankzij Klompmaker, vindt hij. "Hein was dé man. Hij heeft zijn stempel zeker wel gedrukt."
Tupan sluit zich daar bij aan. "Het is echt zijn ding. Dat het Hunebedcentrum nu is wat het is, is ook zijn verdienste. Onder zijn leiding is het uitgegroeid van een bescheiden instelling tot een museale organisatie van formaat."

Harry Tupan, directeur van het Drents Museum (foto: Sake Elzinga)

'Eigenwijs, eigenzinnig en creatief'

De twee directeuren zijn lovend over de aanstaande pensionado. "Hein heeft veel ideeën, is creatief en inventief", stelt Mulder. "Hij beperkte zich niet alleen tot een tentoonstelling, maar zocht ook naar andere manieren om het verhaal te vertellen. Bijvoorbeeld door middel van strips, muziek en poëzie. Hein probeerde die stenen bulten te verbinden met literatuur."
Volgens Tupan is Klompmaker eigenzinnig. "Ik heb er wel bewondering voor dat hij niet bang is", legt hij uit. "Hij maakt van zijn hart geen moordkuil. Zo kan hij ook heel fel reageren als iemand bijvoorbeeld een kritisch stuk heeft geschreven in een krant. Hein heeft zijn eigen principes, ook al is niet iedereen het daarmee eens."
Mulder denkt dat dat misschien ook wel Klompmakers 'zwakke' punt is. "Hij hield soms wel heel erg vast aan zijn eigen lijn. Als er wat tegenwind kwam, of als iemand een beter plan had, dan hij had daar nog weleens wat moeite mee. Een beetje eigenwijs is Hein wel. Maar dat mag ook wel, mits je op een verantwoorde manier leiding geeft."

De twee kameraden (foto: Margriet Benak / RTV Drenthe)

Mooi moment om afscheid te nemen?

Klompmaker neemt op zijn hoogtepunt afscheid. Met een vernieuwd Hunebedcentrum en een nieuwe tentoonstelling is het een mooi moment om af te zwaaien, vinden Mulder en Tupan. "Het komt bij Hein allemaal op een mooie manier samen", vindt Mulder. "Maar het kan ook riskant zijn, om afscheid te nemen van iets dat jouw stempel heeft. Maar dat is hier niet het geval. Harrie Wolters (de nieuwe directeur, red.) is hier ook al heel nadrukkelijk bij betrokken."
Ook Tupan denkt dat de timing goed is. "We krijgen natuurlijk allemaal de leeftijd dat je moet stoppen. Dirk Mulder stopt er volgend jaar mee, bij ons in het Drents Museum neemt conservator Vincent van Vilsteren afscheid. Er gaat nu een hele generatie weg die de omgang met de Drentse geschiedenis heeft bepaald. Dat stemt wel tot weemoed. Ik denk dat Hein straks kan terugkijken op iets heel moois. Maar goed, we zijn hem echt nog niet kwijt, hoor. Die duikt vast nog wel op, in commissies of zo. En hij gaat romans schrijven."

Het zwarte gat?

Mulder en Tupan maken zich dus ook niet zo'n zorgen over 'het zwarte gat'. Goede vriend Dirk Mulder kan dat inschatten als de beste. Hij maakte van dichtbij mee hoe Klompmaker zijn vrouw Janke vorig jaar verloor. "Toen zijn vrouw ziek werd, nam hij de beslissing om eerder met pensioen te gaan, in de hoop dat ze samen nog wat tijd hadden. Maar dat bleek helaas ijdele hoop", vertelt Mulder.
"Janke was altijd een enorme steun voor hem", vervolgt hij. "Je zou zeggen dat werk dan juist afleidt en dat je dus wél langer doorgaat. Maar hij was heel stellig: 'Ik heb toen dat besluit genomen en daar blijf ik bij'."
De periode na het overlijden van zijn vrouw Janke was zwaar, weet Mulder nog. "Het was echt niet eenvoudig voor hem, want Janke regelde thuis ook alles. Het enige wat Hein kon en kan, is frikandellen maken. Zijn frikandellen speciaal zijn overigens heel lekker, hoor", grapt hij. Op serieuzere toon besluit hij over zijn vriend: "Ik heb heel veel respect voor hoe hij daarmee omging. Als je dat kunt, dan kun je 'het zwarte gat' van een pensioen ook aan."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.