Emmen verrast veertien jonge helden met lintjes in de bioscoop

Wilmer van der Vaart (14) is een van de veertien jonge helden
Wilmer van der Vaart (14) is een van de veertien jonge helden © RTV Drenthe/Dylan de Lange
Veertien kinderen dachten vanmiddag lekker een film te gaan kijken in de bios, maar de Gemeente Emmen had een ander plan met ze. Ze kregen allemaal een lintje uitgereikt, omdat ze in de afgelopen tijd een goede daad hebben verricht.
Het Emmens jeugdlintje is een jaarlijkse waardering voor kinderen en jongeren die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor anderen en zo een positieve bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij. Waar de uitreiking normaal plaatsvindt op het gemeentehuis, is er nu gekozen voor een bioscoopzaal, omdat er daar meer mensen bij kunnen zijn. Voor familie en vrienden van de helden is dat wel zo leuk.

'Ze helpen anderen, ze komen in actie en volgen hun hart'

Het valt jeugdwethouder Robert Kleine op dat jongeren veelal positief ingesteld zijn: "Ook als het even minder gaat. Zeker in dit coronatijdperk zouden alle jongeren een lintje moeten verdienen voor de manier waarop zij zich aanpassen aan de situatie. Maar deze jonge helden springen er voor mij extra uit. Ze helpen anderen, ze komen in actie en volgen hun hart. Ze zijn daarmee voorbeelden voor anderen en verdienen deze onderscheiding."

Een jaar in korte broek voor het goede doel

Een van de veertien jonge helden is Wilmer van der Vaart (14) uit Emmen. Hij liep maar liefst een heel jaar in korte broek, om zo ruim 400 euro in te zamelen voor het Rode Kruis. Dat geld werd ingezet bij de bestrijding van de natuurbranden in Australië. "In de zomer ging het prima, maar ik moest van mijn ouders in de winter wel skisokken dragen. Anders werd het te koud", vertelt Wilmer.

De andere helden op een rijtje:

  • Quinn Wittenberg (15) uit Emmen zette een crowdfundingsactie op en doneerde 2.500 euro aan ouderen- en ontmoetingscentrum De Cocon in Emmen, dat door corona in zwaar weer zat.
  • Elin de Bruin (11) en Robian de Bruin (9) uit Klazienaveen boden snel hulp bij een bijtincident met een agressieve hond. Elin dook op de hond, maar omdat dat gevaarlijk was, werd ze weggestuurd. Zij en haar broer Robian raakten niet in paniek en haalden snel hulp.
  • Jesse Peters (15) uit Emmer-Compascuum, Brandon Stanneveld (15) en Rowen Moorman (15) uit Emmen fietsten van school naar huis toen ze zagen dat een oudere vrouw mishandeld werd. Door te schreeuwen verjoegen ze de dader. Rowen ging op veilige afstand achter de geweldpleger aan en belde 112, terwijl Jesse en Brandon bij de vrouw bleven tot ze naar het ziekenhuis vervoerd werd. Daar bleek ze beide polsen te hebben gebroken. De dader kon worden opgepakt.
  • Wesley Langen (13) uit Klazienaveen, Stan de Vries (12) uit Klazienaveen en Dion Timmer (12) uit Nieuw Dordrecht hielpen een oudere vrouw die was gevallen. Ze kon niet goed overeind komen en de jongens haalden hulp, zodat de vrouw uiteindelijk niet lang op de grond heeft hoeven liggen.
  • Kevin Snijders (10) uit Schoonebeek heeft een oudere broer met autisme en een jonger broertje met een stoma. Hierdoor zijn z'n ouders vaak in het ziekenhuis waardoor Kevin soms niet de aandacht krijgt die hij verdient. Ondanks dat klaagt Kevin nooit en helpt hij veel mee met de zorg voor zijn oudere broer.
  • Silvano Geurtse (13) uit Erica zamelde geld in voor het opknappen van Mammoet Betsy van Stichting De Mammoet, die bij een schuurbrand flink beschadigd was geraakt. Hij ging langs alle deuren in het dorp en kon een cheque overhandigen van bijna duizend euro.
  • Saar Kijk in de Vegte (10) uit Klazienaveen en Kathelijne Stigter (9) uit Emmen zamelden geld in voor Stichting Paardenopvang Achterhoek. Met het maken en verkopen van armbandjes, enkelbandjes en oorbellen hebben ze al 350 euro bij elkaar gespaard.
Emmen reikt lintjes aan helden uit in de bios

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl