Onrust in Borger-Odoorn: gemeentesecretaris vertrekt

Peter Post vertrekt als gemeentesecretaris bij Borger-Odoorn (archieffoto RTV Drenthe)
Peter Post vertrekt als gemeentesecretaris bij Borger-Odoorn (archieffoto RTV Drenthe)
Gemeentesecretaris Peter Post vertrekt bij de gemeente Borger-Odoorn. Het college van B en W is met de gemeentesecretaris in gesprek over een baan op een andere plek. Dat hebben Post en burgemeester Jan Seton vanochtend samen aan de ambtenaren laten weten.
Vanuit de raad is al langer kritiek op de manier van communiceren met de raadsleden. Zo hadden raadsleden in november opmerkingen over de manier waarop het college de raad informeerde over de begroting voor 2019.

Externe adviseur

Ook hadden de raadsleden kritiek op het moment en de manier waarop het tekort aan ambtenaren aan de orde werd gesteld. Hierna werd er een externe adviseur aangesteld.
Het college hoopt dat er met het vertrek van Post meer rust en overzicht in de communicatie met de raad komt. "Als iemand niet meer volledig kan functioneren, dan kan hij zijn rol niet vervullen", zegt burgemeester Seton in een reactie tegen RTV Drenthe.

Werkdruk ambtenaren

Er is al een tijdje onrust in de gemeente. Zo werd in november duidelijk dat de tweehonderd ambtenaren van de gemeente Borger-Odoorn klagen over een hoge werkdruk. Daardoor komen zij er niet aan toe om brieven op tijd te beantwoorden.

Lees meer: Raad Borger-Odoorn nog vol vragen over problemen bij ambtenaren

Tijdens de behandeling van de begroting op 22 november pleitte Post ervoor dat er meer geld op tafel moet komen voor het ambtelijke apparaat. Hij wil dat er jaarlijks 600.000 euro bij komt en eenmalig een half miljoen. Volgens de secretaris is er jarenlang bezuinigd, zijn salarissen in nieuwe cao's gestegen, zijn er tien volledige banen verdwenen en er is sprake van een berg aan verlofuren die nog niet zijn opgenomen en daarmee op de balans drukken.
Het verzoek van de gemeentesecretaris kwam voor de partijen in de gemeenteraad uit de lucht vallen. De VVD noemde het een overval, terwijl het voor het CDA niet duidelijk is waarom het al jaren kraakt en piept binnen de organisatie. Bovendien ontbrak volgens de partij een duidelijk plan met een financiële onderbouwing.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl