Brandstichting op politiebureau: cel en behandeling

De rechtbank heeft een uitspraak gedaan over brandstichting in Meppel (Rechten: Pixabay.com)
De rechtbank heeft een uitspraak gedaan over brandstichting in Meppel (Rechten: Pixabay.com)
Voor het stichten van brand in het politiebureau in Meppel en een diefstal heeft de rechtbank een 43-jarige Fries veroordeeld tot 275 dagen cel, waarvan 210 voorwaardelijk. Ook wordt hij een jaar lang opgenomen in een verslavingskliniek.
De man uit Grou griste 9 augustus een portemonnee uit de handen van een vrouw in het centrum van Meppel. Het Openbaar Ministerie ging uit van diefstal met geweld, omdat de man daarna agressief werd. De rechtbank denkt daar anders over. Ze veroordeelde hem voor diefstal, omdat de man pas agressief werd toen omstanders hem daarna lieten struikelen en overmeesterden.
Lees meer: Eis: cel en behandeling voor straatroof en brand politiebureau​
Verstopte aansteker
Zelf verklaarde hij dat hij in paniek raakte en weg wilde. Dat was ook de reden dat hij tot twee keer toe een cel op het bureau in Meppel in brand stak. De drugsverslaafde man was die dag erg in de war, zei hij tijdens de rechtszaak in Assen. Het lukte hem een aansteker tussen zijn billen te verstoppen en mee te smokkelen de cel in.

Agente gewond

Bij de tweede brand kwam veel rook vrij. Een agente die hem uit de cel redde en de brand bluste, raakte gewond omdat ze rook inademde. Door snel ingrijpen bleef de schade beperkt. Uit voorzorg moest wel het hele bureau worden ontruimd.

Lange behandeling

De man, die twintig jaar drugsverslaafd is, zit inmiddels al in een kliniek in Rotterdam. Het is de bedoeling dat hij daar blijft en na een jaar thuis verder wordt behandeld. Als hij zich niet aan de afspraken houdt, moet hij 210 dagen de cel in.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl