Herinneringscentrum Kamp Westerbork fel over vergelijkingen tussen coronamaatregelen en oorlog

ANP-90688146
Het herinneringscentrum is een van de ondertekenaars van de brief © ANP / Lex van Lieshout
Herinneringscentrum Kamp Westerbork spreekt zich uit tegen het vergelijken van de coronamaatregelen met de Tweede Wereldoorlog. Het centrum roept in een open brief op een discussie te voeren zonder 'oneigenlijke vergelijkingen te gebruiken' en 'zonder het ongekende leed van eerdere generaties te bagatelliseren'.
De open brief is ondertekend door de directeuren van vijftien oorlogsmusea en herinneringscentra in Nederland. Gerdien Verschoor van Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een van hen.

'Stijgende verbazing'

De ondertekenaars begrijpen dat de coronamaatregelen ingrijpend zijn en dat daar stevig over gediscussieerd wordt. "Het feit dat al deze meningen geuit en gehoord kunnen worden, onderstreept nog maar eens de vrijheid waarin we leven", schrijven ze.
De centra zeggen met stijgende verbazing te kijken naar vergelijkingen met oorlogssituaties en de holocaust. "Vandaar dat wij met kracht elke vergelijking tegenspreken. Iedereen die zich enigszins verdiept in de Tweede Wereldoorlog begrijpt dat maatregelen om onze gezondheid positief te beïnvloeden (ongeacht de effecten daarvan) niet in verhouding staan tot bijvoorbeeld het vernietigen van een grote groep mensen, louter vanwege wie ze zijn", valt te lezen in de open brief.
(Tekst gaat verder onder de foto)
ANP-202610523
Gerdien Verschoor is directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork © Hollandse Hoogte / Reyer Boxem

'Onnodig kwetsend'

Volgens Verschoor en haar collega-directeuren zijn zulke vergelijkingen 'onnodig kwetsend' voor oorlogsslachtoffers en nabestaanden. Ze wijzen erop dat Nederland een democratie en een rechtstaat is, waar mensen in vrijheid leven. "Dit alles was tijdens de oorlogsjaren niet het geval. Hele bevolkingsgroepen werden uitgemoord, er was dwangarbeid, en wie protesteerde, kon zonder proces worden gevangengezet, gemarteld of gefusilleerd."
Vorige week veroorzaakte Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet ophef door niet-gevaccineerden 'de nieuwe Joden' te noemen. Ook vergeleek hij de huidige situatie met de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw. 'Wegkijkende uitsluiters' werden door Baudet nazi's en NSB'ers genoemd. In een later Twitter-bericht zei hij geen vergelijking te maken met de holocaust. "Van georganiseerde moord op ongevaccineerden is (nog) geen sprake. Ik vergelijk de systematische uitsluiting van ongevaccineerden met de uitsluiting van Joden in de jaren 30 en 40." Bij meerdere coronademonstraties waren daarnaast mensen te zien met jodensterren op hun borst.
(Tekst gaat verder onder de foto)
ANP-425393048
Sommige mensen trekken parallellen met de uitsluiting van Joden © ANP / John Peters

Wie zijn de ondertekenaars?

De open brief is opgesteld door de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45. Dat is het samenwerkingsverband van vijftien grote musea en herinneringscentra en 30 kleinere musea en organisaties.
De open brief is ondertekend door:
- Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Hooghalen
- Airborne Museum at Hartenstein, Oosterbeek
- Bevrijdingsmuseum Zeeland, Nieuwdorp
- Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden
- Indisch Herinneringscentrum, Den Haag
- Joods Cultureel Kwartier, Amsterdam
- Museon, Den Haag
- Museum Rotterdam 40-45 NU, Rotterdam
- Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Leusden
- Nationaal Monument Kamp Vught, Vught
- Nationaal Monument Oranjehotel, Den Haag
- Nationaal Onderduikmuseum, Aalten
- Oorlogsmuseum Overloon, Overloon
- Verzetsmuseum Amsterdam, Amsterdam
- Vrijheidsmuseum Groesbeek, Groesbeek

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.