Wat weten we van de brand bij de kerncentrale in Lingen?

Afgelopen donderdag woedde brand bij de kerncentrale in Lingen (Rechten: RTV Oost)
Afgelopen donderdag woedde brand bij de kerncentrale in Lingen (Rechten: RTV Oost)
Het is precies een week na de brand bij de kerncentrale in Lingen, net over de grens bij Coevorden.
In die week tijd is er een hoop gebeurd. Omwonenden maken zich zorgen. Vooral over de communicatie rond de brand zijn ze ontevreden. De Veiligheidsregio's Drenthe en Twente meldden niets over de brand, omdat er geen gevaar zou zijn.
Landelijke, regionale en lokale politiek uiten ook hun zorgen. In Overijssel komt er zelfs een oefening voor een kernongeval. En door de recente gebeurtenissen kwam het vandaag zelfs tot een demonstratie van bezorgde burgers in Lingen.
Maar wat weten we tot nu toe van de brand? Het bedrijf achter de kerncentrale van Lingen, Advanced Nuclear Fuels (ANF), geeft antwoord op onze vragen.

Wat is er precies gebeurd afgelopen donderdag?

's Avonds ontstond er een kleine brand in een laboratorium van het ANF. Het brandalarm ging af. De brand kon door onze bedrijfsbrandweer en de vrijwillige brandweer worden geblust. Er raakte niemand gewond en er was ook geen gevaar voor de omgeving. Er is meteen een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand.

Reportage van de Grafschafter Nachrichten meteen na de brand van donderdag

Wat stond er in brand?

Een zogenoemde vloeistofverdamper stond in brand. Die verdamper dient ervoor om niet brandbare vloeistoffen, die vrijkomen tijdens het werk in het laboratorium, te laten verdampen. De verdamper is zo'n twee meter hoog en drie meter breed. Toen de hulpdiensten aankwamen, was een stuk van zo'n veertig bij veertig centimeter verbrand.

Hoe gevaarlijk was de brand?

In de verdamper zaten tijdens de brand kleine hoeveelheden uranium (red: uranium is een radioactief metaal dat als brandstof in kernreactoren wordt gebruikt). Maar er zijn geen radioactieve stoffen vrijgekomen in de omgeving. Dit wordt ook bevestigd door metingen die zijn gedaan.

Hoever was het vuur van de kerncentrale verwijderd?

De kerncentrale zelf ligt op ongeveer twee kilometer van het laboratorium waar de brand woedde. Het laboratorium zit in een gebouw waar splijtstof wordt gemaakt. Hoe dat werkt, zie je in het onderstaande filmpje van wetenschappelijk museum Museon in Den Haag.

Wat is er bekend over de oorzaak van de brand?

De oorzaak wordt nog onderzocht. Maar eigenaar ANF denkt op dit moment dat bijtende stoffen met elkaar in aanraking zijn gekomen, waardoor uiteindelijk brand is ontstaan. Het laboratorium heeft flinke rook- en roetschade opgelopen door de brand, net als aangrenzende ruimtes. ANF zegt mee te werken aan het onderzoek, dat nog loopt.
RTV Drenthe heeft de Veiligheidsregio Drenthe om een reactie gevraagd over de procedure rond de brand in Lingen. Die volgt op een later moment.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl