Waarvoor zijn die stronkjes naast het wildrooster?

Paaltje wildrooster
Het stronkje met daarop gaas © Greetje Schouten / RTV Drenthe
Waarom staat er bij de meeste wildroosters aan weerszijden een boomstronkje met daarop een vierkant stukje gaas?
Een luisteraar uit Hoogeveen wandelde door het Dwingelderveld en het viel hem op dat bij elk wildrooster een soort boomstronkje staat met daarop een vierkant stukje kippengaas. "Zandpad, verhard pad, maakt niet uit, bij elk wildrooster staan ze, en aan beide kanten. Waar zijn ze voor?"
Dus Zoek het uit! dook de natuur in op zoek naar de stronkjes, en op zoek naar het antwoord.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Het Nationaal Park Dwingelderveld valt onder het beheer van Natuurmonumenten, maar ook in gebieden die onder Staatsbosbeheer vallen zijn de paaltjes terug te vinden. Het plaatsen en het onderhoud van de wildroosters wordt gedaan door bijvoorbeeld boswachters van die organisaties.
Eén van hen is boswachter Rudmer Veenstra: "Deze paaltjes staan inderdaad bij de wildroosters in het Dwingelderveld, maar ook bijvoorbeeld in het Drents-Friese Wold."

Ruiters en menners

De reden voor de paaltjes blijkt vooral heel pragmatisch: "In onze gebieden mogen ruiters en soms ook menners gebruik maken van de speciaal voor hen aangewezen routes. Op de route komen ze soms een veerooster of een wildrooster tegen."
Om het te kunnen passeren moeten ze een hek door. "Om het op- en afstappen van het paard te vergemakkelijken zijn deze boomstammetjes met gaas geplaatst. Het zijn dus opstapjes. Het gaas is tegen het uitglijden, als het een beetje vochtig is in het gebied."

Zoek het uit!

Loop jij ook wel eens ergens en zie je dan iets waar je vraagtekens bij hebt? Aarzel niet en stuur je vraag dan in!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl