Gevangenissen Veenhuizen toe aan renovatie: eind 2023 aan de slag

De noordvleugel van gevangenis Norgerhaven. Deze zal plaatsmaken voor nieuwbouw.
De noordvleugel van gevangenis Norgerhaven © PI Veenhuizen
De gevangenissen in Veenhuizen ondergaan binnenkort een grondige renovatie. Eind 2023 begint de verbouw van de gevangenis. Het aanbestedingsproces voor de bouw is deze week van start gegaan.
Van buitenaf zal niet veel merkbaar zijn van de grondige renovatie. Het interieur van zowel Esserheem als Norgerhaven gaat wel flink over de kop, om ook de komende jaren nog een geschikt onderkomen voor gedetineerden te zijn. Uiteindelijk bieden beide gevangenissen dan plaats aan 552 gedetineerden.

Ontwerp nog onbekend

Het bedrijf dat de aanbesteding gegund krijgt, zal verantwoordelijk zijn voor het ontwerp en het onderhoud van de gevangenissen. Daardoor is er nu nog niets te zeggen over hoe Esserheem en Norgerhaven er van binnen uit komen te zien, is te lezen bij Omroep Zulthe.
Duidelijk is wel dat de vleugels aan de noordkant in beide gevangenissen tegen de grond gaan. Hier komt nieuwbouw voor in de plaats. Eind 2023 moet de bouw beginnen en medio 2025 moet de renovatie klaar zijn.

Groot Bankenbosch

Om de gedetineerden in de tussentijd toch in Veenhuizen te kunnen huisvesten, wordt Groot Bankenbosch tijdelijk weer in gebruik genomen. Vanaf eind 2022 tot medio 2023 wordt deze voormalige gevangenis, waar ook tijdelijk een asielzoekerscentrum gevestigd was, klaargemaakt voor de tijdelijke huisvesting.
In 2013 zaten er voor het laatst gevangenen in Groot Bankenbosch.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl