Rechtszaak over herstelkosten Mannes pas in april in Rotterdam

Mannes
Mannes staat er sinds een maand weer glimmend bij na een stevige poetsbeurt vanwege kalkaanslag © RTV Drenthe / Margriet Benak
Sinds een maand staat Mannes er weer glimmend bij voor het station van Assen, al is de echte glans er al vanaf. De gemeente zit al maanden achter de 90.000 euro aan, die ze heeft voorgeschoten voor een opknapbeurt van de metershoge lobbes. En dat duurt ook nog even. Want pas op 4 april buigt de rechtbank van Rotterdam zich over de eis van Assen om het geld terug te krijgen.
De gemeente eist het geldbedrag terug van het kunstenaarsduo Maurice Nio en Q.S. Serafijn, dat Mannes samen heeft ontworpen. Ze hebben ook een onderhoudsplicht, maar daar hebben ze lak aan. Zij schuiven de rekening door naar het houtbewerkingsbedrijf, dat Mannes in 2018 in elkaar zette. Dat zou slecht werk hebben geleverd.

Kunstenaars verantwoordelijk

Maar Assen heeft geen boodschap aan het onderlinge gesteggel tussen het kunstenaarsduo en de uitvoerder. De gemeente houdt Nio en Serafijn, als geestelijk vaders, verantwoordelijk voor de slechte staat waarin de houten kunsthond in een jaar tijd al verkeert. Eerst zijn er ontsierende kalkstrepen die weggeboend worden, vervolgens wordt het kunstwerk geplaagd door een loslatende kunstharslaag.
Vorig jaar kon de gemeente het verval van Mannes niet langer aanzien, en schakelt ze een gespecialiseerd bedrijf uit Werkendam in dat maanden bezig is de kunsthond op te lappen. De kosten van de herstelklus legt ze op het bordje van de verantwoordelijke kunstenaars. "De makers van Mannes hebben een onderhoudsplicht van tien jaar, en daar houden we ze aan", stelde de gemeente.

Naar Rotterdam

Dat Assen voor de vordering naar de rechter in Rotterdam moet, is omdat beide kunstenaars daar wonen. Diezelfde rechtbank behandelt nu ook de juridische procedure, die de gemeente op haar beurt aan de broek heeft gekregen van Q.S. Serafijn.
De beeldend kunstenaar vindt dat Assen de originele Mannes compleet heeft laten verpesten met de herstelbeurt van 90.000 euro. Deze zomer eist hij dat de lelijke chocoladebruine hond - amper terug van weggeweest in Assen - onmiddellijk afgedekt en anders weggehaald moet worden, in afwachting van een rechtszaak over aantasting van het auteursrecht. Maar Assen weigert dit.
Ook deze kwestie is bij de rechtbank van Rotterdam beland, omdat daar inmiddels ook de Asser vordering over de herstelkosten liep. De gemeente verwacht deze week te horen wanneer de rechter de eis over het verwijderen of afdekken behandelt.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.