Westerveld telt relatief de meeste miljonairs van Drenthe

ANP-408809684
Het aantal miljonairs is gestegen © ANP / Tom van Limpt
Het aantal miljonairs is in 2020 voor het zesde jaar op rij toegenomen. Volgens het statistiekbureau CBS telt Nederland nu 278.000 huishoudens die een vermogen hebben van minimaal een miljoen euro. Het percentage miljonairs is het hoogst in Bloemendaal en Laren.
Drenthe telde zo'n 6.000 huishoudens met een vermogen van minimaal 1 miljoen euro. In de provincie Groningen zijn dat er net zoveel. Alleen Flevoland kent minder miljonairs, als je naar de absolute cijfers kijkt. Procentueel gezien staat Drenthe met 2,7 procent iets hoger op de 'ranglijst': alleen in Limburg, Flevoland en Groningen wonen relatief minder miljonairs.
Binnen Drenthe telt de gemeente Westerveld relatief de meeste mensen met een miljoen. Daar gaat het om 5,4 procent van de inwoners. De Wolden volgt met 5,3 procent. Assen en Emmen kennen met 1,5 procent de minste miljonairs.
(Tekst gaat verder onder het kaartje)

Niet per se een miljoen op de bankrekening

Het is overigens niet zo dat al deze mensen een miljoen euro op hun bankrekening hebben staan. De onderzoekers hebben namelijk ook andere vormen van vermogen meegeteld, zoals de waarde van de eigen woning en aandelen. Daar hebben ze eventuele schulden vanaf getrokken, zoals de hypotheek.
De groep miljonairs groeit al sinds 2014. In de daaraan voorafgaande crisisjaren bleef hun aantal ongeveer gelijk. Inmiddels zijn er ruim 100.000 meer miljonairs dan in 2008. Door stijgende prijzen kan een miljonair nu minder spullen kopen dan iemand die twaalf jaar geleden even rijk was. Als daarmee rekening wordt gehouden, kwamen er 35.000 miljonairs bij.
Een doorsnee miljonairshuishouden heeft een vermogen van 1,6 miljoen euro. Dat is 28 keer meer dan het gemiddelde bij de andere huishoudens.

Kapitaal in bedrijven

Miljonairs hebben vaak veel kapitaal zitten in bedrijven, in de vorm van een aanmerkelijk belang of ondernemingsvermogen. Vorig jaar was dit goed voor 45 procent van het vermogen van miljonairs, terwijl 21 procent in hun eigen woning zat. Bij de gemiddelde niet-miljonair is het eigen huis veruit het waardevolste bezit.
Een op de vier huishoudens in Bloemendaal en Laren kan zichzelf miljonair noemen, het hoogste aandeel van het land. Deze gemeentes liggen ook in de provincie met het grootste percentage miljonairs, namelijk Noord-Holland. Daarna volgen Utrecht, Zeeland en Noord-Brabant.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl