Ermerweg: Niet veiliger, geen afname verkeer en bijna iedereen rijdt te hard

Ermerweg
De Ermerweg werd heringericht met onder meer enkele wegversmallingen © Google Streetview
Bijna iedere auto rijdt te hard over de Ermerweg, tussen Erm en Emmen. De weg is er niet veiliger op geworden en ook is het doorgaande verkeer niet afgenomen. Terwijl dit toch de bedoeling was na de herinrichting van vorig jaar.
Dat zijn de conclusies van Veilig Verkeer Nederland (VVN) over de Ermerweg en ZO!34 schrijft hierover. De verkeersorganisatie nam de weg onder de loep na klachten van omwonenden. Zij maken zich ernstige zorgen over de verkeersveiligheid.
De Ermerweg werd begin vorig jaar voor 600.000 euro opgeknapt. De gemeente Emmen liet diverse plateaus, wegversmallingen en een 30-kilometerzone tussen de Noordbargerstraat en de Nieuw-Amsterdamsestraat aanbrengen. Het achterliggende idee was om de verkeersstroom op de Ermerweg af te zwakken en de verkeersveiligheid te vergroten.

Verbale agressie

Volgens omwonenden hebben de maatregelen weinig tot niets uitgehaald. Volgens hen wordt er harder gereden dan de toegestane 30 kilometer per uur. Ook wordt er slecht voorrang verleend, vinden ze. "Levensgevaarlijk", aldus bewoners. Ook treedt er steeds vaker verbale agressie op tussen weggebruikers, geven zij aan.
De bevindingen van VVN bevestigen de ervaringen van de omwonenden, blijkt uit hun rapport. Volgens het onderzoek van Veilig Verkeer Nederland houdt slechts zes procent van het verkeer zich aan de maximumsnelheid. Gemiddeld wordt er 50 kilometer per uur gereden, met uitschieters tot 80 en 100 kilometer. Van de beoogde afname van het doorgaand autoverkeer is verder geen sprake.

Geen reden tot maatregelen

Bewoners maken zich volgens Veilig Verkeer Nederland daarom terecht zorgen. De verwachting is verder dat het verkeer op deze weg nog verder zal toenemen na voltooiing het nieuwe verkeersknooppunt bij de N34.
VVN heeft contact gezocht met de gemeente en de politie, maar tot hun verrassing zien beide geen reden om extra maatregelen te treffen. Volgens een woordvoerder is Emmen "een autostad en een rijsnelheid van ongeveer 50 op een 30 kilometerweg is altijd nog beter dan 70 op een 50 kilometerweg".
VVN noemt dit onbegrijpelijk en in strijd met de uitgangspunten van het vastgestelde verkeersplan. De politie is niet van plan om extra te gaan handhaven. VVN dringt juist aan op meer handhaving op de snelheid. Verder moeten de aangebrachte, vlakke verkeersplateaus worden verhoogd. Plaatselijk Belang Noordbarge wordt verzocht snelheidsdisplays in de wijk te plaatsen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.