Cao-strijd distributiewerkers Jumbo Beilen gaat verder bij de rechter

Medewerkers van zes distributiecentra van supermarktketen Jumbo voeren vandaag actie in 's-Hertogenbosch tegen de nieuwe arbeidsvoorwaarden. In de Brabantse hoofdstad dient een rechtszaak van FNV en CNV tegen Jumbo over onder meer het breken van het stakingsrecht.
Ongeveer 120 medewerkers van de distributiecentra in Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden staken bij de rechtbank. 

Nieuwe arbeidsvoorwaarden
De stakers zijn niet blij met de eigen regeling voor de arbeidsvoorwaarden (avr). Zij zeggen dat de nieuwe regeling aan hen wordt opgedrongen en ze willen een cao die met de vakbonden is afgesloten. Een meerderheid van de medewerkers van de supermarkt stemde in mei nog voor die regeling, in plaats van een nieuwe cao. 


Jumbo zette de vakbonden in april aan de kant na stroeve cao-onderhandelingen. Daarop besloot de keten zelf eigen arbeidsvoorwaarden te maken. 

Uitzendkrachten
In de rechtszaal gaat het er vandaag om of Jumbo bewust acties van stakers heeft gedwarsboomd. De vakbonden zeggen dat de supermarkt tijdens de staking uitzendkrachten heeft ingezet, zodat het werk door kon blijven gaan.

Er werken ongeveer drieduizend mensen bij de distributiecentra van Jumbo.