Grootse verbouwing wacht Collectie Brands: museumcafe, glazen corridor en virtual reality

Museum Collectie Brands buitenaanzicht
Het vernieuwde museum, met rechts de nieuwe horeca. © Collectie Brands
Binnenstappen bij bijvoorbeeld de Enkafabriek van weleer? Of een jaknikker in actie zien? Bij Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht is dit straks realiteit. Een virtuele realiteit, welteverstaan. Het museum wil met behulp van innovatieve technologie bezoekers straks letterlijk en figuurlijk de geschiedenis kunnen binnenstappen.
"Bij een museumbezoek draait het straks niet alleen om kijken en lezen, maar om ervaren en beleven", aldus voorzitter Hank Peters. Daarnaast zijn er plannen voor de uitbreiding van de expositieruimte en een nieuw museumcafé.
Collectie Brands komt voort uit de verzamelwoede van zijn naamgever en grondlegger, Jans Brands. Door de jaren heen verzamelde hij een indrukwekkende hoeveelheid curiosa.
Van zeldzame eeuwenoude documenten tot bierviltjes en kunstgebitten aan toe. Zijn ouderlijk huis aan de Herenstreek werd in 2011 omgebouwd tot een heus museum, waar bezoekers zich konden vergapen aan de door Brands vergaarde schatten.
Museum Collectie Brands museumcafé
Zo gaat het nieuwe museumcafe er van binnen uitzien © Collectie Brands

Opfrisbeurt

In de voorgaande jaren zag het museum de bezoekersaantallen dalen, terwijl de collectie in omvang steeds meer toenam. De achterliggende stichting broedde daarop op allerlei plannen om deze zaken het hoofd te bieden.
Daarbij wordt gedacht aan de verhuizing van het centraal gelegen museumcafé naar nieuwbouw aan de noordoostzijde van het museum en uitbreiding van de bestaande expositieruimte met een glazen hal.

Openluchttheater

De plannen voor een openluchttheater (met ruimte voor 120 mensen) achter het museum zijn voorlopig opgeschort, laat Peters weten. "Afgelopen jaar hebben we onze plannen besproken met omwonenden om eventuele bezwaren alvast te ondervangen." Vooral geluidsoverlast werd gevreesd. "Reden voor ons om terug te gaan naar de tekentafel en te kijken naar een alternatief."
Het nieuwe café wordt een echte blikvanger, want op het dak komt een slinger die lijkt op die van een ouderwetse koffiemolen. Een speelse knipoog naar het museum zelf, aldus Peters.
Net zo in het oog springend wordt de nieuwe entree. Aan de voorzijde wordt een kanaal gegraven waarover een veenbrug wordt geplaatst.
Museum Collectie Brands glazen corridor
De corridor die naast het museum komt te staan © Collectie Brands

Virtueel rondje

De tentoonstellingsruimte wordt vergroot met het aantrekken van de oude horecaruimte en een glazen corridor over het daarnaast gelegen terrein. Dit nieuwe museumdeel wordt gewijd aan industrieel erfgoed dat met de inzet van virtual of augmented reality spectaculair tot leven wordt gebracht.
Na de Tweede Wereldoorlog groeide Emmen uit van bescheiden dorp naar industriestad. Daar wordt bij dit nieuwe onderdeel uitgebreid bij stilgestaan. Peters: "Met behulp van een app en speciale vr-brillen wordt de bezoeker een unieke manier geboden het verleden in te stappen."

Fases

Binnenkort dient Collectie Brands een plan in bij de gemeente. De plannen zijn gezamenlijk goed voor een investering van 750.000 euro.
Het erfgoedmuseum heeft daarvan al 300.000 in kas. De rest wordt aangevraagd middels fondsenwerving. "Alle aanvragen zijn de deur uit. We verwachten in januari van elke aangeschreven partij een reactie te hebben ontvangen."
Mocht het streefbedrag maar voor een deel worden binnengehaald, dan gaat het erfgoedmuseum gefaseerd aan de slag.
Peters verwacht dat de eerste schop op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2022 de grond in kan. "Aannemers en bouwmaterialen moeten uiteraard voorhanden zijn. Mogelijk heeft dit nog consequenties voor de fasering en het tempo."
Hank Peters Collectie Brands
Hank Peters © Eigen foto
Depot Collectie Brands verhuist van Schoonebeek naar Emmen
Eind dit jaar verhuist Collectie Brands al hun opgeslagen spullen van het depot in Schoonebeek naar de kelderruimte van een kantoorgebouw aan de Bukakkers in Emmen. Volgens Hank Peters gaat het om ongeveer duizend dozen aan spullen die niet in Nieuw-Dordrecht konden worden gestald. Volgens Peters gaat het om uiteenlopende spullen. Van schilderijen tot boeken, munten en andere objecten. "Het is de bedoeling dat we deze ruimte op termijn ook open gaan stellen voor het publiek."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl