Maximaal 500 asielzoekers naar Expo Assen voor noodopvang

tt hall
De entree van de TT Hall in Assen © RTV Drenthe
Asielzoekers uit het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel worden binnenkort opgevangen in de Expo Assen, de voormalige TT Hall.
De toestemming is voor drie weken. Als de nood hoog blijft, mag het COA dit verlengen tot uiterlijk 31 maart 2022. Het streven is dat het COA morgen al start met de inrichting van de Expo Hal voor een eerste groep van 150 mensen. Dit aantal kan worden uitgebreid tot maximaal 500 mensen.
Het gaat de eerste paar dagen om crisisopvang van vluchtelingen die zich in Ter Apel melden voor de nachtopvang. Deze mensen blijven één nacht en worden daarna teruggebracht naar Ter Apel voor een intake.
Vanaf vrijdag wordt de hal ook ingericht voor vluchtelingen die zich overdag melden in Ter Apel en die langer in deze opvang blijven. Het gaat om veelal mensen uit landen zoals Afghanistan, Syrië en Jemen
In 2015 diende de Expo Assen, toen nog TT Hall, ook al twee maanden als een tijdelijke opvanglocatie. Toen waren er 600 asielzoekers ondergebracht.

Ter Apel is overvol

Er zitten opnieuw honderden mensen te veel in de opvang van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Volgens ingewijden ging het gisteravond om een overschrijding van zeshonderd mensen.
Ongeveer 550 daarvan verblijven in de veelbesproken tenten van de nachtopvang. Dat zijn 275 asielzoekers meer dan afgesproken.

Test en vaccinatie

Nu gaat een deel van deze vluchtelingen dus naar Assen. In afwachting van de vergunning geeft de gemeente een gedoogbeschikking af. Vanzelfsprekend heeft het COA bij de inrichting en de uitvoering de nodige aandacht voor alle aspecten van veiligheid.
Met betrekking tot Covid-19 werkt het COA volgens de regels van het coronahandboek van de landelijke GGD. De vluchtelingen worden bij aankomst getest en krijgen een vaccinatie aangeboden.

Blij met deze Asser handreiking

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma is blij met de oplossing die de Asser burgemeester Marco Out heeft bedacht. Klijnsma is niet betrokken bij het kiezen van locaties maar speelt wel een belangrijke rol als Raadsheer van de koning.
Ze heeft de afgelopen tijd indringende gesprekken gevoerd met Drentse burgemeesters om alles uit de kast te trekken om óf extra opvang voor asielzoekers te regelen óf woonruimte vrij te maken voor statushouders die in de azc's blijven omdat er geen woningen zijn.
Klijnsma is blij met de tot nu toe ontstane tijdelijke opvanglocaties in de Expo Assen, de asielboot in Meppel en in het voormalige Fletcher hotel in Emmen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl