Toekomst jonge vluchtelingen Jade nog onzeker

Zorggroep Jade werd voor een deel failliet verklaard (Rechten: Marielle Nieuwenhuis/RTV Drenthe)
Zorggroep Jade werd voor een deel failliet verklaard (Rechten: Marielle Nieuwenhuis/RTV Drenthe)
Het is nog onzeker of zeventig jonge vluchtelingen van de Jade-groep kunnen blijven waar ze wonen. Nu delen van de zorggroep failliet zijn, dreigen de kinderen overgeplaatst te worden naar andere locaties in Nederland.
Vorige week werd bekend dat Jade AMV (Drenthe), Jade Noord (Groningen en Friesland) en Jade Flevo failliet verklaard zijn. Oorzaak is het
van de opvang van de vluchtelingen.

Naar Maastricht

Curator Henk Ruis van Advocatenpraktijk Ruis & Veldhuis uit Meppel heeft de 46 medewerkers inmiddels ontslagen. Nu gaat hij bezig met de toekomst van de panden, waarin de alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv's) worden opgevangen. "Er zijn in totaal acht partijen die de aanbesteding hebben gekregen. Bij hen moeten de vluchtelingen worden herplaatst", zegt Ruis.
Mocht één van die andere aanbieders de panden die Jade huurde niet overnemen, dan zullen de kinderen door de verantwoordelijke stichting Nidos overgeplaatst worden naar andere plaatsen in Nederland. "In Flevoland is bijvoorbeeld geen aanbieder. Ik heb begrepen dat er kinderen vanuit Lelystad naar Maastricht worden overgeplaatst", aldus Ruis.

'Liefst in de regio'

In het Noorden is stichting Elker de aanbesteding gegund door Nidos. Woordvoerder Géanda Prozée laat weten dat er nog gesprekken plaatsvinden over de toekomst van de vluchtelingen. "Je wil mensen het liefst in de regio houden. Dat gaat misschien wel gebeuren, maar daar kan ik nu nog niets over zeggen. Daar is het nog te vroeg voor", zegt Prozée.

Lees meer: ​Jade voor een deel failliet verklaard

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl