Noordenveld wacht niet op Den Haag en wil 'bijstandsgift' toestaan

Geld
Geld © Pixabay
De Noordenveldse gemeenteraad stemde vanavond unaniem in met een motie dat bijstandsgerechtigden jaarlijks 1.200 euro aan giften mogen ontvangen, zonder gekort te worden op hun uitkering. Daarmee loopt de gemeente voor op Den Haag.
De Tweede Kamer nam onlangs namelijk een motie aan van Jasper van Dijk (SP) om mensen in de bijstand niet langer te straffen voor giften die ze ontvangen. Gelet op het verhaal van de vrouw die duizenden euro's moest terugbetalen aan de gemeente Wijdemeren omdat ze jarenlang een tas boodschappen kreeg van haar moeder, sprak de voltallige raad van een 'sympathieke motie'.

Rechtsongelijkheid?

Toch werden er kritische kanttekeningen geplaatst bij de motie die werd geïnitieerd door de ChristenUnie en mede-ingediend door CDA, Lijst Groen Noordenveld, D66 en PvdA/GroenLinks. Zo gaf Ryanne Meijer (Gemeentebelangen) aan dat Noordenveld al een ruimhartig minimabeleid heeft. "En hoe zit het met de rechtsgelijkheid? Niet iedere bijstandsgerechtigde zal familie hebben die hem of haar op deze manier kan ondersteunen."
Wethouder Alex Wekema 'worstelde' aanvankelijk met de motie. "In de praktijk komen giften in Noordenveld bijna niet voor", zei hij. Wel denkt hij dat Noordenvelders met een uitkering af en toe een tas met boodschappen ontvangen. "Daar doen we niet moeilijk over."

Geen suikeroom

Wekema vindt dat Den Haag uiteindelijk nieuwe regels moet vaststellen, maar gaf aan best te willen kijken naar nieuwe beleidsregels. "Waarbij het niet moet zijn dat een suikeroom elke maand 100 euro aan iemand uitkeert. Het moet dan echt gaan om een boodschap aan het eind van de maand, een reparatie aan een fiets of een cadeau. En dan opgeteld niet meer dan 1.200 euro per jaar."
Het college gaat met de motie, die later door alle partijen werd aangenomen, aan de slag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl