Komt er dan tóch een Jan Kruis Museum?

De plannen voor een Jan Kruis Museum zijn een nieuw leven ingeblazen. Via crowdfunding wil de stichting 50.000 euro inzamelen om dit museum mogelijk te maken. En dan het liefst in Orvelte.
Leontine Kruis, dochter van de bijna twee jaar geleden overleden tekenaar, is laaiend enthousiast. "We willen heel graag dat het werk van mijn vader bewaard blijft. Hij kon geweldig tekenen, schilderen en schrijven. We willen dat zoveel mogelijk mensen hiervan kunnen blijven genieten." Kruis is een van de bestuursleden van de Stichting Jan Kruis Museum.

'Niet afhankelijk zijn van subsidies'

De stichting kiest voor een crowdfundingsactie, omdat ze niet afhankelijk wil zijn van subsidies. Mensen die een bijdrage willen leveren, kunnen een bedrag van minimaal 4 euro doneren. "Ook kun je allerlei dingen krijgen als je een bepaald bedrag doneert." Zo krijg je bij 50 euro bijvoorbeeld een prent van één van Kruis' tekeningen.
Jan Kruis is vooral bekend van de serie Jan, Jans en de kinderen. Ook introduceerde hij Sint Pannekoek, een pannenkoekenfeest dat tegenwoordig elk jaar op 29 november wordt gevierd. In 2009 won hij de prestigieuze Marten Toonderprijs, voor zijn gehele oeuvre. Kruis overleed in januari 2017, op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Mantinge.

Plannen sinds 2008

Er zijn al tien jaar plannen voor een Jan Kruis Museum. Volgens dochter Leontine is het er door verschillende redenen nog altijd niet van gekomen. Waarom moet het nu dan wel lukken? "De plannen zijn bijgeschaafd", legt ze uit. "Bovendien zijn het andere tijden. Vandaar dat we heel optimistisch zijn. Maar daar hebben we dus wel hulp bij nodig."
Mogelijk komt het Jan Kruis Museum op de plek waar eerder het Apple Museum was. Dat museum verhuisde eerder dit jaar naar Westerbork. Kruis wil daar nog niet al te veel over kwijt. "Dat kunnen we nog niet met zekerheid zeggen", geeft ze aan. "We zijn nog aan het uitzoeken wat we financieel precies kunnen, we houden alles open."

'Generaties groeiden op met zijn werk'

Volgens Kruis voegt een museum met het werk van haar vader wel degelijk iets toe. "Dit moet een blijvend iets worden", zegt ze. "Er komt van alles te hangen, het wordt interactief en is bedoeld voor jong en oud."
Jan Kruis kennen we natuurlijk vooral van Jan, Jans en de kinderen. "Generaties zijn daarmee opgegroeid", vertelt ze trots. "Dat moet bewaard blijven, vinden wij. Ik denk dat we heel veel mensen blij kunnen maken met het vrolijkste museum van Drenthe."
Leontine Kruis is ervan overtuigd dat het Jan Kruis Museum er komt. "Wij geven niet op", zegt ze enthousiast. "We gaan net zolang door tot het museum er is. Wij geloven erin, ik hoop anderen ook."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl