Gebouw OBS De Marke in Roden onveilig: school sluit per direct de deuren

Basisschool De Marke in Roden sluit per direct. Reden is dat de vloer van het oudste deel van de school aangetast is door roest. Daardoor hebben 250 leerlingen nu vervroegd kerstvakantie.
Volgens de gemeente Noordenveld zou de roestvorming bij 'normaal gebruik' niet tot problemen moeten leiden. Toch wil de gemeente naar eigen zeggen geen risico nemen. "Maar ja, wat is normaal", zegt een gemeentewoordvoerder. "We nemen dus het zekere voor het onzekere."

Eerder werden scheuren in muren geconstateerd van de school die stamt uit 1955. "Dit was de aanleiding om een nader onderzoek in te stellen. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat de wapening van de vloer in het oudste deel van het gebouw plaatselijk verroest is. De vloeren in dat deel van de school mogen niet te zwaar belast worden", aldus de gemeente. Bij te intensief gebruik kan de vloer verzakken.

Op zoek naar noodlokalen
Voor de kinderen wordt gezocht naar noodlokalen. De gemeente verwacht dat OBS De Marke op 9 januari weer open gaat. "We zien dat er al een aantal noodlokalen beschikbaar is. Het ziet er hoopvol uit", aldus de woordvoerder. Tot die tijd hebben de kinderen alvast kerstvakantie.

Ouders worden morgenavond bijgepraat. Het nieuws van de sluiting kan voor hen niet helemaal als een verrassing komen. "We hadden de ouders al geïnformeerd over de scheuren in muren en dat we verder onderzoek lieten doen. Dus ze waren al wat op de hoogte."

Nieuwbouw
De basisschool zoekt al jaren een nieuwe locatie. In maart dit jaar schreef de lokale De Krant in Roden nog dat het pand 'oud is en versleten, niet meer voldoet aan de eisen van de huidige tijd én veel te krap is voor de 250 leerlingen.' 

De gemeente heeft 5,2 miljoen euro gereserveerd voor de nieuwbouw van zowel basisschool De Marke als De Flint (in Nietap). Die zou volgend jaar plaats moeten vinden. 

Scheuren
Op verschillende plekken in Roden is na de zomervakantie sprake van scheurvorming in woningen. Zo waren al twee woningen in de Roder wijk Middenveld onbewoonbaar verklaard. Ook zijn bij zeker zestien woningen meetapparatuur geplaatst om de situatie in de gaten te houden. Nog twee woningen zijn al gestut.

Onderzoeksbureau CRUX doet onderzoek naar de verzakking in de wijk Middenveld. Basisschool De Marke staat op anderhalve kilometer afstand van deze wijk. Volgens de gemeentewoordvoerder is er op het eerste oog geen verband. "Voorlopig zien wij dat inderdaad niet. Maar we gaan uitgebreider onderzoek doen. Tot nu toe is het vooral visueel geweest." De gemeente Noordenveld verwacht ergens in januari uitsluitsel te kunnen geven.
Deel dit artikel: