Hoofdverdachten drugslijn Zuid-Amerika op vrije voeten

Zaak Druif
Bij invallen werden waardevolle spullen in beslag genomen © OM Noord-Nederland
Twee Emmenaren van 53 en 48 jaar en een 55-jarige man uit Utrecht, die worden verdacht van het opzetten van een druglijn naar Zuid-Amerika, mogen naar huis. Dat heeft de rechtbank in Groningen vandaag beslist.
Het Openbaar Ministerie (OM) ziet de drie als hoofdverdachten in de zaak. De rechter ziet alleen onvoldoende gronden om het trio langer in voorarrest te laten zitten. De mannen mogen geen contact met elkaar leggen.
De mannen zitten sinds mei vast op verdenking van deelname aan een criminele organisatie met als doel grote hoeveelheden harddrugs te importeren. De agenten doorzochten dit voorjaar de woningen van de verdachten en panden in Emmen, Nieuw-Dordrecht, Den Haag en Utrecht.

Tientallen kilo's cocaïne

De mannen kwamen als verdachten in beeld tijdens een ander drugsonderzoek in 2018. Hun telefoons werden getapt. Daar bleek - volgens het OM - dat zij bezig waren met het verschepen van cocaïne uit Brazilië, verstopt in zakken zout. In een haven in Brazilië werd in september 2019 in een zoutlading 71 kilo coke onderschept.
Volgens het OM beraamden de mannen toen nieuwe transporten, deze keer verborgen in oud ijzer en metaal. De mannen ontkennen het opzetten van een drugslijn. Ze hebben zich naar eigen zeggen eenmaal laten verleiden tot een cocaïnedeal vanuit Brazilië. Dat was een 'uitglijder', zeiden de mannen op een eerdere zitting.
In december staan opnieuw zittingen ingepland. Ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld, maar kunnen procespartijen hun onderzoekswensen indienen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl