VVD-fracties aan Wiebes: Wij kunnen gaswinning niet meer uitleggen

Drentse VVD-fracties roepen hun partijgenoot Wiebes op om te stoppen met gaswinning uit kleine velden. (Rechten: ANP/Robin van Lonkhuijsen)
Drentse VVD-fracties roepen hun partijgenoot Wiebes op om te stoppen met gaswinning uit kleine velden. (Rechten: ANP/Robin van Lonkhuijsen)
De gezamenlijke VVD-fracties in Drenthe vragen minister Eric Wiebes van Economische Zaken om te stoppen met gaswinning in kleine velden. In een open brief schrijven ze: "Wij kunnen het niet meer uitleggen."
De fracties stellen dat het belang van gaswinning in kleine velden niet duidelijk is, omdat het maar om kleine hoeveelheden lijkt te gaan. Ze vinden het daarnaast niet eerlijk dat voor Drenthe een andere schadevergoedingsregeling geldt dan voor Groningen. In Drenthe moet een huiseigenaar bewijzen dat de schade door de exploitant is veroorzaakt, in Groningen is dat omgekeerd.

Lees meer: Noord-Drentse gemeenten in beroep tegen gaswinning, provincie niet

"We hopen dat er een begripvolle reactie komt. Want dit leeft heel erg in de provincie. Er moet op z'n minst een goed protocol komen. Eigenlijk moet dat protocol hetzelfde zijn als in Groningen", licht raadslid Bert Homan van de VVD in Assen toe.

Op de proef stellen

"Inwoners ervaren onveiligheid en ze ondervinden rechtsongelijkheid", zo staat in de brief, die is geschreven op initiatief van Homan. "Waarom wordt (...) het veiligheidsgevoel van zoveel mensen steeds maar weer op de proef gesteld? Waarom zou je al die weerstand koste wat kost willen trotseren?"
De brief is gericht aan VVD-minister Eric Wiebes en aan VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius, de woordvoerder voor het energiebeleid. De Drentse fracties houden er rekening mee dat het "om wat voor reden dan ook ten enenmale onmogelijk is extra winning te beperken of te vermijden". In dit geval moet er voor gaswinningsgebieden in Drenthe en ook elders in het land dezelfde regeling gaan gelden als in Groningen.

Korte lijntjes

Je kunt je afvragen of de lijntjes binnen de VVD niet kort genoeg zijn om achter de schermen de problemen aan te kaarten. "De lijntjes zijn uitstekend. Maar iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Wij als gemeenteraadsfracties staan heel dicht bij de bewoners. We willen met deze open brief duidelijk maken dat er een serieus gevoel van onrust is", vertelt Homan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl