Bollentelers gaan strijd aan met vervuiling water Drentsche Aa

Archieffoto van een veld vol lelies (Rechten: Josien Feitsma/RTV Drenthe)
Archieffoto van een veld vol lelies (Rechten: Josien Feitsma/RTV Drenthe)
Vijf bollentelers in de buurt van de Drentsche Aa gaan maatregelen nemen om de uitstoot van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. Op die manier moet vervuiling van het grondwater worden voorkomen.
De telers gaan onder meer hun gewas op een andere manier besproeien. Door bijvoorbeeld lager aan de grond te spuiten, moet de zogenoemde drift worden tegengegaan. Dat betekent dat de gewasbeschermingsmiddelen verwaaien en daardoor op verkeerde plekken terechtkomen.
Ze spuiten voortaan op een hoogte van 30 centimeter boven het gewas, in plaats van 50 centimeter, meldt onderzoeksbureau CLM.
"Een van de maatregelen is dus dat je met een andere spuit werkt. En werken met een groene grondontsmetter, dus geen chemische meer", zegt bollenteler Gert Veninga. "Het is niet per se het doel om helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen meer te hoeven gebruiken, maar het gaat erom dat het geen nadelige gevolgen voor het milieu heeft."

Afrikaantjes

Ook gaan telers hun gewassen op een natuurlijke manier proberen te beschermen tegen de wortellesieaaltjes. Die kleine beestjes kunnen leiden tot wortelrot bij lelies. In de strijd tegen die kleine aaltjes zetten ze Afrikaantjes in.

Lees meer: Nuttige afrikaantjes helpen lelies en bijen

Het is niet voor het eerst dat de plantjes worden ingezet. In de jaren vijftig werden ze ook al gebruikt in de lelieteelt. Later werden ze ingeruild voor chemische bestrijdingsmiddelen.

Project

Het project waaraan de vijf bollentelers nu meedoen is onderdeel van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Dat is een initiatief van boerenorganisatie LTO, om de landbouw te verduurzamen.
De ervaringen die de telers met deze maatregelen opdoen, worden gedeeld met andere bollentelers in het stroomgebied van de Drentsche Aa en daarbuiten.
"Drie jaar geleden zijn alle bollentelers in het gebied erbij betrokken. In die jaren ontdek je verschillende maatregelen om de uitstoot van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen", zegt Veninga. "Het is belangrijk dat we met zijn allen een gezonde teelt overhouden. Het moet financieel gezond zijn en de omgeving moet er zo weinig mogelijk last van hebben."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.