Kabinet komt met 'avondlockdown': 'Cijfers zijn hoog, hoger, hoogst'

Corona
Rutte en De Jonge tijdens de persconferentie © ANP/BART MAAT
Het demissionaire kabinet scherpt de coronamaatregelen verder aan omdat het aantal besmettingen niet afvlakt en de ziekenhuisbezetting blijft toenemen. De nu geldende maatregelen werken niet goed genoeg, vertelde demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie. "De cijfers zijn hoog, hoger, hoogst." Daarom komt het kabinet met een "lastige en ingrijpende boodschap, die veel gaat vragen van ons allemaal."
De nieuwe maatregelen gaan vanaf zondag in. Veel sectoren moeten vanaf dan zeker drie weken dicht van 17.00 uur tot 05.00 uur. Het gaat om horeca, niet-essentiële winkels, bioscopen en theaters, musea, pretparken en sportscholen. Ook de amateursport gaat tussen de twee tijdstippen op slot. Dat geldt zowel voor wedstrijden als trainingen. Professionele sportwedstrijden blijven doorgaan. Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen blijven open tot 20.00 uur.

Vaker een mondkapje op

Ook wordt de mondkapjesplicht uitgebreid. Anderhalve meter afstand houden en een mondkapje wordt verplicht in de horeca, bioscopen in theaters, en andere plekken waar bezoekers een vaste zitplaats toegewezen krijgen. Op deze locaties kunnen door de verplichte afstandsregel ook minder bezoekers worden toegelaten. Op doorstroomlocaties als musea en pretparken wordt het dragen van een mondkapje ook verplicht, en wordt ook een maximum gesteld aan het bezoekersaantal.
Daarnaast gaat het kabinet de huidige adviezen aanscherpen. Over het thuiswerkadvies wordt nu gezegd: 'werk thuis, tenzij het echt niet anders kan'. Dat wordt: 'werk thuis, kan dat niet, houd dan op het werk altijd anderhalve meter afstand'. Het reisadvies verandert in 'blijf zoveel mogelijk thuis' en daarnaast wordt aangeraden thuis maximaal vier gasten uit te nodigen.

Onderwijs blijft buiten schot

Het onderwijs blijft open. Dat geldt zowel voor het basisonderwijs, de middelbare scholen en het mbo en hbo. Volgens Rutte heeft een sluiting 'een gigantische impact'. Wel komen op de scholen extra maatregelen, zoals looproutes. Leerlingen vanaf groep zes moeten een mondkapje dragen in de gangen. Daarnaast adviseert het kabinet zelftests voor zowel scholieren als docenten vanaf groep zes. Wat betreft Sinterklaas hoopt premier Rutte dat mensen het aantal gasten beperkt houdt, en raadt daarbij opnieuw aan een zelftest te doen.

Steun aan ondernemers

Rutte kondigde ook aan meer steun te geven aan ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. De loonsteunregeling NOW keert terug: bedrijven krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet behoorlijk daalt. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) was in het vierde kwartaal al beschikbaar, maar ondernemers krijgen een hoger percentage van de geschatte vaste lasten vergoed.
Op 14 december gaat het kabinet afwegen over eventuele nieuwe maatregelen of een verlichting daarvan.

De nieuwe maatregelen die vanavond zijn aangekondigd:

- Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
- Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst- en cultuurbeoefening mogen wel actief zijn na 17.00 uur, maar er is geen publiek welkom.
- 1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.
- Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen blijven open tot 20.00 uur.
- Essentiële dienstverlening, zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen, houden normale openingstijden.
- 1,5 meter afstand houden en een mondkapje worden verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt, zoals in de horeca, bioscopen en theaters. Daardoor kunnen er minder mensen binnen zijn.
- 1,5 meter afstand en een mondkapje worden verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Daardoor kunnen er minder mensen worden toegelaten.
- Het advies om thuis te werken wordt aangescherpt naar 'Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
- Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek, doe dan een zelftest.
- Wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de 12 jaar.
Deze nieuwe maatregelen komen boven op de adviezen en regels die nu al voor iedereen gelden, zoals het dringende advies om thuis niet meer dan vier gasten per dag te ontvangen, de mondkapjesplicht, geen publiek bij sport, een maximale groepsgrootte van 1250 mensen in grote zalen en de inzet van het coronatoegangsbewijs en vaste zitplaats in de horeca en de cultuursector.
- Het onderwijs blijft open, maar er komen wel looproutes in de scholen, mondkapjes in de gang voor leerlingen vanaf groep 6 en in het voortgezet onderwijs. En regelmatige zelftesten voor docenten en leerlingen vanaf groep 6 en in het hele voortgezet onderwijs. Kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snotneus moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.
- Het kabinet breidt het steunpakket voor bedrijven fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten.
- Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een booster. Defensie gaat met 750 medewerkers en studenten van MBO tot universiteit helpen bij het vaccineren. Ook het vaccineren van niet-mobiele ouderen gaat sneller van start. Vanaf volgende week in plaats van januari.