Sting terug in Noord-Nederland: 'In 2e Exloërmond was The Police nog punk'

Sting was in 1977 in Tweede Exloërmond (Rechten: ANP/Zoltan Balogh)
Sting was in 1977 in Tweede Exloërmond (Rechten: ANP/Zoltan Balogh)
Sting, de voormalige zanger van de band The Police, treedt in juni op bij Stadspark Live, een nieuw evenement in Groningen. Ook in 1977 was de Engelsman in Noord-Nederland te vinden. Toen zong hij voor het publiek in het dorpscafé, dat toen De Kienstobbe heette, in 2e Exloërmond.
The Police-fan Bert Hadders, zelf geboren in het dorp, was er bij op die bewuste avond. "Ik had toen nog nooit van The Police gehoord. Het was een onbekend bandje", zegt Hadders.

Punkavond

"Het optreden stond trouwens aangekondigd als punkavond, toen nog een nieuwe muziekstroming. Daar had ik iets over in de krant gelezen. Punkers stonden bekend als gekken met veiligheidsspelden door de wangen en groen haar. We waren er die avond dan ook meer uit sensatiezucht", herinnert Hadders zich. "En ja, The Police was toen ook veel punkyer dan later. Snelle rock-'n-roll."
Er werd gespeeld in dorpscafé De Kienstobbe, nu bekend als De Witte Baron. "Een dorpszaaltje waar je ook bruiloften viert en waar de gymnastiekvereniging haar uitvoering doet. Het is een heel klein podiumpje", vertelt Hadders.

Brood en Cuby and the Blizzards

Elke week maakten gerenommeerde bands als Cuby and the Blizzards en Herman Brood daar hun opwachting. "The Police speelde onder meer hun eerste single 'Fall Out' en covers. Een jaar later kwam hun elpee uit. De muziek was toen al behoorlijk veranderd. Ik was gelijk fan."
Naar het Stadspark in Groningen gaat Hadders niet. "Sting vind ik niet zoveel aan, en ik hou niet zo van grote festivals."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl