Varkens smullen van Japanse duizendknoop op golfbaan en vakantiepark

De varkens wroeten naar de wortels van de Japanse duizendknoop
Wroetende varkens op zoek naar de Japanse duizendknoop © RTV Drenthe / Vera Beuke
De tweeëntwintig varkens van boerderijwinkel 't Zwien uit Gees hebben een belangrijke opdracht. De komende jaren moeten ze ervoor zorgen dat de Japanse duizendknoop op de golfbaan en het vakantiepark in Aalden niet meer voorkomt.
In een hoek van vakantiepark Aelderholt groeit de Japanse duizendknoop en die plant was bezig met een opmars naar de buren, golfclub De Gelpenberg. Om ervoor te zorgen dat iedereen nog fatsoenlijk kan golfen en vakantie kan vieren, moeten de varkens het probleem gaan oplossen.

Win-winsituatie

Martin Snoeijing, van Loon- en Kraanbedrijf Snoeijing, kwam met het idee om de varkens in te zetten. "De varkens zitten continue met de neus in de grond en ze bijten daar de worteltjes door. Ze zijn goed bezig." Die wortels zitten diep, wel zo'n twee tot drie meter, en het kan dan ook wel jaren duren voordat de varkens de plant hebben uitgeroeid.
De golfclub is heel blij met de varkens. De club heeft namelijk een GEO-certificering, wat betekent dat ze op een duurzame manier met de baan omgaan. "We mogen geen pesticiden gebruiken", zegt Ellen Kroes. "Dan is dit een natuurlijke manier van beheren en dat past heel goed bij ons. We zijn er blij mee!"
Verhaal gaat verder onder de video
Varkens smullen van de Japanse duizendknoop op golfbaan en vakantiepark
"Het is geweldig", vult Marc Meijer van Landal Aelderholt aan. "Het is ook voor de gasten leuk en het is letterlijk een win-winsituatie. De varkens kunnen er lekker van eten en wij komen van de Japanse duizendknoop af."

Eten, eten en eten

Naast dat de varkens eikels en dus de Japanse duizendknoop oppeuzelen, worden ze ook bijgevoerd. "Varkens kunnen altijd wel eten. Als het straks koud wordt, dan kunnen ze de winter goed doorkomen", zegt Marien Renting van boerderijwinkel 't Zwien. "Want ze blijven de hele winter hier lopen.
Deze varkens lopen tot volgend jaar mei te wroeten, daarna neemt een jongere generatie het over.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.