Naast de gezette schoen staat soms al een kerstboom

Kerstbomenverkoop
De eerste kerstbomen wisselen al van eigenaar © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Sommige puristen gruwelen ervan. De kerstboom opzetten terwijl de Sint nog in het land is. Toch kan je op meerdere plekken in Drenthe al een kerstboom scoren. "Mensen zijn toe aan gezelligheid. Ze willen het thuis wat gezelliger in deze rare tijd", zegt Mirella de Jong van de gelijknamige kwekerij in Exloo.
Op zo'n eerste dag loopt het gelijk goed door op het terrein van De Jong. Een opsteker, want voor de bomen die nu verkocht worden, is twaalf jaar geïnvesteerd. "Dat is meer dan alleen in de grond zetten en laten staan. Je moet 'm snoeien, zorgen dat-ie voldoende mest krijgt. Zorgen dat ze de kleur houden, de naalden houden. Er kan luis in zitten, dus er zit heel veel onderhoud en werk in om na twaalf jaar zo'n boom te hebben."

Fijnproevers

Tussen de vroege kopers zitten fijnproevers die veel keuze willen. "Je moet er altijd vroeg bij zijn, want de mooisten zijn zo uitverkocht. Dus wij zijn altijd vroeg."
Anderen willen gewoon niet wachten met de kerstsfeer die zo'n boom mee in huis brengt. "Nu zijn we extra vroeg, waarschijnlijk ook om dat gezellige gevoel in huis te halen. Het is toch een beetje een rare tijd."
Naast de gezette schoen staat soms al een kerstboom