Wat vind jij: Ik maak mij zorgen over de nieuwe coronavariant omikron

De nieuwe omikronvariant is in Nederland
De nieuwe omikronvariant is in Nederland © ANP
De omikronvariant van het coronavirus is dit weekend definitief vastgesteld in Nederland. Dertien mensen blijken besmet te zijn met de variant die als eerste werd ontdekt in Zuid-Afrika.
Van de nieuwe variant weten wetenschappers nog niet heel veel, maar uit een eerste onderzoek blijkt dat de variant zo'n 500 procent besmettelijker is dan de deltavariant. Wel lijken de klachten van mensen die besmet zijn met de omikronvariant voornamelijk mild van aard. Tot die conclusie komen zowel covid-adviseurs van de Zuid-Afrikaanse overheid als de arts in de stad Pretoria die als eerste aan de bel trok over de nieuwe variant.

Milder

"De besmettingen die zich tot nu toe hebben voorgedaan, waren allemaal milde gevallen, milde tot matige gevallen. En dat is een goed teken", zegt viroloog Barry Schoub bij de BBC. Hij is hoofdadviseur van het vaccinatieprogramma in Zuid-Afrika.
Ook stelt Schoub dat de omikronvariant door zijn mutaties mogelijk minder 'fit' is dan de deltavariant. De viroloog hoopt ook dat die de deltavariant niet gaat vervangen, omdat "we weten dat Delta heel goed reageert op de vaccins".
De Zuid-Afrikaanse arts Angelique Coetzee was een van de eersten die in haar praktijk in Pretoria met de nieuwe variant te maken kreeg. Ze zegt dat meerdere gezonde jonge mannen bij haar langskwamen die zich heel vermoeid voelden. Geen van hen had volgens haar smaak- of reukverlies en ongeveer de helft was gevaccineerd.
Zij zegt dat ze nog niemand met klachten van de omikronvariant heeft laten opnemen in het ziekenhuis. Zij vindt de internationale reactie vooralsnog paniekerig, maar laat tevens weten dat over een aantal weken de situatie mogelijk anders is.

Wat vind jij?

Zijn we te paniekerig of moeten we ons zorgen maken over deze nieuwe, besmettelijkere, maar mogelijk mildere variant? Maak jij je zorgen om nieuwe coronavariant? Wat vind jij?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl