Assen stemt in met beroep tegen gaswinning

Assen gaat in beroep tegen de gaswinning (Rechten: NAM)
Assen gaat in beroep tegen de gaswinning (Rechten: NAM)
De gemeenteraad van Assen staat unaniem achter het beroep dat het college van B en W wil aantekenen tegen gaswinningsplan Westerveld in Noord-Drenthe.
Het gaat om een winningsplan voor elf kleinere gasvelden in de gemeente Assen en omliggende gemeentes Aa en Hunze, Noordenveld, Tynaarlo, Midden-Drenthe, Leek en Ooststellingwerf. Omwonenden zijn bang voor schade aan hun huizen.

Geen aanpassingen

Het college had verschillende bezwaren ingebracht op het plan van minister Wiebes van Economische Zaken. Maar dat leidde niet tot belangrijke aanpassingen, zegt het college.

Lees meer: Noord-Drentse gemeenten in beroep tegen gaswinning, provincie niet

“Zo zijn er in het besluit nog geen duidelijke voorschriften opgenomen voor een goede schaderegeling, zoals die er wel is in Groningen en voor een goed onderbouwd risicobeheersysteem. Verder is er naar onze mening bij de Seismische Risico Analyse uitgegaan van onjuiste gegevens. Wij hebben daarom besloten om in beroep te gaan tegen het besluit.”

Samen met andere gemeenten

De gemeente Assen gaat samen met Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo in beroep tegen de omstreden gaswinningsplannen in Noord-Drenthe. Ook de gemeente Midden-Drenthe besloot deze week zich aan te sluiten bij het protest.
En ook de werkgroep Stop Gaswinning Marsdijk Nu stapt naar de Raad van State. Volgens voorzitter Gerrit Eerland gebeurt dat met zo'n tweehonderd steunbetuigingen van burgers die zelf die stap niet kunnen nemen.

Provincie niet

De provincie heeft aangegeven niet in beroep te gaan. Er is volgens gedeputeerde Stelpstra redelijk tegemoet gekomen aan de bezwaren van de provincie door Wiebes. Een goede schaderegeling staat daarbij voorop. “Als ik het besluit zo lees, staat de minister in de goede stand”, zei Stelpstra eerder.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.