Oliewinning Schoonebeek na onderhoud weer opgestart door NAM

schoonebeek
Pijpleiding bij Schoonebeek © archief RTV Drenthe
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) begint weer met het opstarten van de oliewinning in Schoonebeek. In de afgelopen maanden is er noodzakelijk onderhoud gepleegd aan de warmtekrachtcentrale en oliebehandelingsinstallatie (WKC/OBI) aan de Beekweg en achttien oliewinningslocaties rondom Schoonebeek.
Het onderhoud wordt eens in de zes jaar gepleegd en nam de hele maand september en oktober in beslag. Een deel van de leidingen is geïnspecteerd en de opslagtanks van de WKC/OBI hebben een nieuwe coating aan de binnen- en buitenkant.

Opstartproces

Volgens de NAM is het opstarten van de oliewinning een uitgebreid proces. Er wordt begonnen met het maken van stoom in de boiler op het OBI-terrein, om zo de olie op een diepte van ongeveer 900 meter op te warmen. Door het opwarmen kan de olie beter worden opgepompt.
Het vullen van de leiding duurt zo'n 24 uur. Volgens de NAM kan het op druk brengen voor enkele overlast zorgen, omdat op verschillende oliewinningslocaties stoompluimen te zien zijn. Het gehele opstartproces zal enkele dagen in beslag nemen.
De NAM verwacht in 2027 weer groot onderhoud te moeten toepassen. Het veld in Schoonebeek staat in de verkoop, maar de NAM heeft nog geen duidelijkheid over de eventuele verkoop.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.