FNV stelt ultimatum aan Qbuzz om buslijnen naar Ter Apel

Buslijn Asielbus Bord
Bord van de buslijn bij het azc in Ter Apel © RTV Noord / Marten Nauta
FNV Streekvervoer heeft Qbuzz een ultimatum gesteld. De bond eist veiligheid voor de buschauffeurs op de buslijnen 72 en 73 tussen Emmen en Ter Apel. FNV wil dat de vervoerder extra beveiligers inhuurt op de bussen en bij de haltes.
Volgens Edwin Kuiper van FNV Streekvervoer is een veilige werkplek de verantwoordelijkheid van de werkgever. "Dat gebeurt nu niet."
Het ultimatum loopt morgen om 16.00 uur af. Mocht Qbuzz niet ingaan op de eisen van de bond, dan volgen mogelijk acties. Kuiper wil nog niet zeggen wat in dat geval precies gaat gebeuren. "Onze leden zijn wel op de hoogte", zegt hij.

Terugkeer van boa's

Al langere tijd hebben chauffeurs te maken met geweld en intimidatie op de buslijnen die langs het aanmeldcentrum in Ter Apel komen. Voornamelijk zogenoemde veiligelanders weigeren te betalen en proberen met geweld en intimidatie in de bus te komen.
Een eerdere actie met boa's bij de haltes werkte volgens de FNV naar behoren en zij willen dat nu ook weer. Volgens Kuiper zijn de eisen die FNV stelt 'realistisch'. "Het lijkt me niet zo moeilijk. Het is ook in het belang van Qbuzz dat de werkplek van hun werknemers een veilige is."
Vanaf deze week rijdt er driemaal daags een rechtstreekse bus tussen Ter Apel en Zwolle om Emmen te ontlasten, maar volgens FNV is dat niet voldoende om de veiligheid van de chauffeurs te garanderen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl