'De gele hesjes van toen' strijden om knieperties in Coevorden

Coevorden staat in het teken van het IJzerkoekenoproer. Met een theaterstuk wordt deze historische gebeurtenis vandaag herdacht.
Het IJzerkoekenoproer vond plaats in het jaar 1770, op 22 december. Het was een volksopstand, die ontstond toen het verboden werd om ijzerkoeken uit te delen, oftewel 'knieperties'. De autoriteiten en met name de kerk wilden af van dat gebruik, vooral omdat er veel drank bij te pas kwam.
Dit zorgde voor onrust bij de bevolking. Een week later kwamen de Coevordenaren in opstand bij het raadhuis van Coevorden. Met de ijzerkoekenbaksters als aanvoerders. Uiteindelijk bezweek de magistraat onder de grote druk en hij trok het verbod in.

Theaterstuk

Op verschillende plekken in het centrum van Coevorden worden theaterstukken gehouden. Onder andere op de markt, bij de Nederlands Hervormde Kerk en het oude raadhuis wordt het publiek vermaakt met verschillende acts.
Honderden mensen nemen uiteindelijk deel aan de optocht. Als het aan de organisatie van het theaterstuk ligt, wordt het evenement jaarlijks gehouden en groeit het uit tot een grote publiekstrekker.

15.000 euro

Het Stedelijk Museum Coevorden heeft 15.000 euro subsidie voor het project gekregen. Het geld komt uit het potje van de gemeente Coevorden, de provincie Drenthe, het Prins Bernard Cultuurfonds en van Compenta. Die organisatie verdeelt rijksgeld voor cultuureducatie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.