Boeren in Koekange zien monovergister als oplossing van stikstofprobleem

20211206 Monovergister mestvergister Koekange
De monovergister op het erf van Klaas Tijmens © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Met niet verholen trots loopt melkveehouder Klaas Tijmens om zijn mestvergister. Door een raampje in de zijkant zie je de bellen naar boven komen. "Met monovergisting kan je methaan en stikstof 50 procent reduceren. De technieken zijn niet nieuw, alles is al bestaand."
In mest zit methaan. Meteen zodra het uit de koe komt geeft het dat af. Een vergister kan dat omzetten in bruikbaar gas. Hoe eerder de mest in de vergister komt, des te meer gas het oplevert en des te minder ongebruikt in de atmosfeer komt.
(Tekst gaat verder onder video)
Boeren in Koekange zien monovergister als oplossing van het stikstofprobleem

Gemeente positief

De gemeente De Wolden ziet wel brood in het gas. "In De Wolden hebben we gezegd dat we gaan voor honderd procent groen gas in 2030", verklaart wethouder Gerrie Hempen-Prent. "Het is de bedoeling dat het gas in het netwerk gaat en de mogelijkheid biedt om huizen te verwarmen. We willen lokaal produceren, lokaal consumeren en ook lokaal profiteren."
De gebruikte technieken zijn niet nieuw, hoe Tijmens ze wil gebruiken wel. De melkveehouder heeft met twaalf andere boeren in de omgeving een coöperatie opgezet. De boeren vergisten op hun eigen bedrijf de verse mest van hun vee. Het gas gaat naar een gedeelde gasverrijker die het opwaardeert zodat het aangesloten kan worden op het aardgasnet. De aanpassingen aan hun bedrijven betalen de boeren zelf, maar voor de leidingen en het opwaardeerstation hopen ze op zo'n anderhalf miljoen aan subsidie.
De laatste tijd is de mestvergister echter uit de gratie gevallen. Verschillende onderzoeken betwijfelen het nut en de Tweede Kamer heeft recent een voorstel aangenomen die het onmogelijk wil maken om subsidie te verstrekken aan mestvergisters. Het is nog niet duidelijk of het demissionaire kabinet daarin meegaat.
(Tekst gaat verder onder foto)
20211206 Klaas Tijmens
Klaas Tijmens bij zijn mestvergister © RTV Drenthe / Steven Ophoff

Appels met peren vergelijken

Volgens zowel de melkveehouder als de wethouder wordt bij die kritiek appels met peren vergeleken. De negatieve berichtgeving gaat vooral om de co-vergister. Daarbij worden, naast mest, ook allemaal andere restproducten als bijvoorbeeld mais en ongebruikt veevoer vergist. En gaat het dus niet om de monovergister, waarbij alleen de mest van eigen erf wordt gebruikt.
"Het is de oplossing", benadrukt Tijmens. "De covergisters hebben de vergisters in een kwaad daglicht gezet. Daar gaan de slechte verhalen over. Je kunt gewoon 50 producent reduceren. Dan moet de politiek er ook achter staan en het plan oppakken. En we produceren groene energie, daar is iedereen ook positief over."
20211206-Koeien Tijmens Koekange
Koeien in de stal in Koekange © RTV Drenthe / Steven Ophoff

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.