Relschoppers vreugdevuur Hoogersmilde moeten voor straf werken

Hoogersmilde onrust
Ongeregeldheden na een vreugdevuur in Hoogersmilde © Persbureau Meter
Een 21-jarige man uit Hoogersmilde is voor vernieling en opruiing tijdens het vreugdevuur in de nacht van 30 op 31 december in zijn woonplaats veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.
Een 32-jarige man uit die plaats is voor vernieling en brandstichting veroordeeld tot een taakstraf van 50 uur. Het Openbaar Ministerie eiste in zijn geval ook een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Dat vond de rechter te veel van het goede.

Agenten in ernstig gevaar gebracht

Wat die nacht begon als een vreugdevuur is volgens de rechter geëindigd in een situatie waarin een groep van ongeveer dertig personen zich tegen de politieagenten keerde. De groep reageerde op de opruiende woorden van de twintiger. Door dit gedrag heeft de man meerdere agenten in ernstig gevaar gebracht.
De agenten hebben zich, volgens de rechter, zodanig bedreigd gevoeld dat zij erover nadachten hun dienstwapen te trekken. Meerdere agenten verklaarden later dat zij dit in hun loopbaan niet eerder hadden meegemaakt.

Vuurwerk en bierflesjes

De twee mannen werden aangehouden nadat een sloopauto op de brandhaard werd gegooid. Tijdens de aanhouding riep de twintiger: "Kom meehelpen. Hij is alleen. Sloop hem". Omstanders bekogelden daarop de agenten met vuurwerk en bierflesjes.
Het Openbaar Ministerie verweet de jongste ook brandstichting. Hij ontkende en zei dat hij op afstand stond. Nu de camerabeelden zijn verdwenen, die deze verdenking zouden kunnen ondersteunen, vervalt dit bewijs. Het scenario zoals de 21-jarige schetst, kan niet worden uitgesloten. De rechter legde ondanks deze vrijspraak de geëiste straf op, omdat mede door zijn handelen een zeer gevaarlijke situatie is ontstaan.
De 21-jarige ontsnapte tijdens zijn aanhouding. Hij ontdeed zich thuis met een slijptol van zijn boeien. De 32-jarige man werd door de menigte uit een politiebusje gehaald. Ook hij verbrak thuis de boeien. De man werd later alsnog aangehouden.
Alleen de dertiger toonde achteraf zijn berouw. Hij vroeg tijdens het verhoor naar het welzijn van de agenten, die die avond waren belaagd. De rechter hield er ook rekening mee dat de man een behandeling ondergaat en die trouw naleeft. De gemeente Midden-Drenthe diende een schadeclaim in van ruim 8900 euro. Die werd door de rechter afgewezen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.