Buschauffeurs voeren actie: geen passagiers tussen Emmen en Ter Apel

Afgezette bushaltes tussen Emmen en Ter Apel en sirenes die loeien. Buschauffeurs op de buslijnen 72 en 73 zijn overlastgevende veiligelanders helemaal zat en voeren vanaf vandaag tot en met zondag actie. Zij willen dat hun werkgever Qbuzz maatregelen neemt tegen overlast door veiligelanders in hun bussen.
Dagelijks reizen asielzoekers vanaf Emmen met de bus naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Onder hen zogenoemde veiligelanders, veelal jongemannen uit veilige Noord-Afrikaanse landen. Zij reizen vaak zonder geldig vervoersbewijs en zijn agressief tegen de buschauffeurs.
"Wij willen Qbuzz bewegen om hier iets tegen te doen", zegt chauffeur Martijn Mulder. "Als werkgever is het bedrijf verantwoordelijk voor onze veiligheid." Het steekt de chauffeurs dat de overheid wel al zaken heeft geregeld, maar hun werkgever achterblijft. "De overheid heeft gezorgd voor bijvoorbeeld een speciale pendelbus en er is af en toe toezicht. Maar wij willen ook toezichthouders terug op onze bussen."
(Tekst gaat verder onder de video)
Buschauffeurs voeren actie: geen passagiers tussen Emmen en Ter Apel

'Speciale bus werkt niet'

De nieuwe bus tussen station Zwolle en het azc in Ter Apel werkt volgens Mulder ook nog niet goed. "De meeste mensen hebben niet in de gaten dat er een speciale bus is, omdat ze er niet op worden gewezen. Daardoor blijven veiligelanders het reguliere openbaar vervoer pakken."
Na het weekend gaan de buschauffeurs hun actie evalueren. "Als Qbuzz niets doet, dan gaan we mogelijk verder met deze actie of breiden we hem uit."

'Eigen onderzoek afwachten'

Woordvoerder Michel van der Mark van Qbuzz zegt dat het bedrijf eerst het eigen onderzoek wil afwachten. Dat loopt tot het eind van deze maand. "Het aantal incidenten neemt niet toe , maar het gevoel van onveiligheid onder de chauffeurs op de lijnen blijft. We vragen ze elke dag hoe ze de dag beleefd hebben en wat we kunnen veranderen. Aan de hand daarvan gaan we actie ondernemen."
Van der Mark erkent dat Qbuzz verantwoordelijk is voor de veiligheid van de chauffeurs, maar zegt de oplossing niet alleen bij de vervoersmaatschappij ligt. "Een structurele oplossing moet bij de politiek vandaan komen. Het is een breed maatschappelijk probleem, niet alleen in Emmen of Ter Apel, het is een Nederlands politiek probleem. Daar moet het worden opgelost."
ANP-441499369
Er wordt gestaakt op de buslijnen 72 en 73 © ANP / Vincent Jannink

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl