'Luchttaxi's vanaf Eelde goed voor bereikbaarheid Noord-Nederland'

Groningen Airport Eelde
De luchthaven ziet toekomst in luchttaxi's © RTV Drenthe / Fred van Os
Elektrische luchttaxi's kunnen een serieuze rol spelen in de bereikbaarheid van het Noorden. Dat blijkt uit onderzoek van luchtvaartbedrijf PEN EM, dat is gevestigd op Groningen Airport Eelde, en M3 Consultancy. Bij het vliegveld in Eelde zien ze wel wat in dat plan. Het zou goed passen in het streven om in 2030 het duurzaamste vliegveld van Europa te hebben.
"Het onderzoek zegt dat je op termijn, vanaf 2030, met een soort elektrisch helikoptertje binnen regio's kunt vliegen", zegt vliegvelddirecteur Meiltje de Groot. "Het gaat dan om een afstand van 100 tot 150 kilometer. En dan tegen een concurrerende prijs met een gewone wegtaxi van dit moment."
Volgens De Groot is zo'n elektrische helikopter duurzaam, schoon en stil. "Zo'n helikopter biedt plaats aan tussen twee tot zeven passagiers. Een soort taxibusje zeg maar. Omdat het elektrisch is zal het energieverbruik ook laag zijn, te vergelijken met een Tesla waar één persoon in zit. Uiteindelijk zal je met zo'n helikoptertje 250 kilometer moeten kunnen vliegen."

Regionale bereikbaarheid

De helikopters zijn vooral voor de regionale bereikbaarheid van belang. "Bijvoorbeeld mensen die in Delfzijl werken en daarna weer met het vliegtuig naar Schiphol moeten, dan kun je je voortellen dat je met zo'n luchttaxi van Delfzijl naar Eelde vliegt, de ringweg van Groningen vermijdt, en op Eelde op een elektrisch vliegtuig naar Schiphol of andere plek stapt."
En de helikopters zijn ook sneller, aldus De Groot. "Van Emmen naar een Waddeneiland, daar doe je nu nog vier uur over. Met zo'n elektrische helikopter gaat dat veel sneller. Het geeft tijdwinst tegen dezelfde kosten en het is duurzamer omdat het elektrisch is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl