Omstreden fietspad in Strubben Kniphorstbosch wordt afgewerkt

Fietspad Anloo Strubben Kniphorstbosch
Het fietspas in Strubben Kniphorstbosch mag er nu toch komen © RTV Drenthe / Hjalmar Guit
Het betonnen fietspad in het Strubben Kniphorstbosch bij Anloo wordt afgewerkt en opengesteld. Uit de voorlopige resultaten van het onderzoek van een ingenieursbureau blijkt dat er geen archeologische waarden zijn aangetroffen.
Daarnaast zijn er volgens de gemeente Aa en Hunze geen bezwaren binnengekomen tegen het afwerken van het pad. Hiermee wordt zo snel mogelijk gestart.

Kritiek op aanleg fietspad

De gemeente begon dit jaar met de aanleg van het fietspad, zonder daarvoor een vergunning te hebben aangevraagd bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Vanwege de archeologische status van het gebied had dit wel gemoeten. Het pad loopt vlak langs een hunebed en grafheuvels. In het verleden zijn er archeologische vondsten gedaan in de bodem.
Aa en Hunze kreeg hiervoor een tik op de vingers van het RCE. De gemeente moest alsnog archeologisch onderzoek laten doen om de veroorzaakte schade in kaart te brengen. Dat is nu gebeurd.

Gemeente is blij

Wethouder Henk Heijerman is blij dat het fietspad afgemaakt kan worden. "Wij hebben het materiaal van het schelpenpad veranderd in beton voor het comfort, de veiligheid en toegankelijkheid van de fietsers en omdat het duurzamer is. Wij zijn blij met de uitkomst van het onderzoek en dat wij verder kunnen. Het pad zal goed opgaan in de omgeving waarmee het unieke karakter van het Strubben Kniphorstbosch niet verloren gaat."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl