Vogelgriep ontdekt bij dierenwinkel in Veeningen

Het getroffen bedrijf in Veeningen verkoopt onder meer zwanen (Rechten: ANP/Alexander Schippers)
Het getroffen bedrijf in Veeningen verkoopt onder meer zwanen (Rechten: ANP/Alexander Schippers)
Bij verschillende watervogels in een dierenwinkel in Veeningen is vogelgriep ontdekt. Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekend gemaakt.
Omdat het waarschijnlijk om een milde variant van de vogelgriep gaat, hoeven de dieren niet te worden geruimd. De watervogels worden in quarantaine gehouden totdat het virus verdwenen is.

Ook raak in 2011

In totaal gaat het om zo'n 75 watervogels. In 2011 werden op dezelfde plek ook dieren in quarantaine gezet vanwege vogelgriep. Het bedrijf verkoopt vogels, zoogdieren en reptielen. Watervogels die er onder meer verkocht worden zijn zwanen en flamingo's.

Maatregelen

Vanwege de nieuwe ontdekking van vogelgriep worden er in een straal van een kilometer van de vogelwinkel verschillende maatregelen genomen. In dat gebied geldt een vervoersverbod op vogels, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Ook is er een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee en vogels. Volgens het ministerie zijn er in een straal van een kilometer rond het bedrijf geen pluimveebedrijven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl