'In ieder geval één eend besmet met vogelgriep'

Bij het bedrijf is in ieder geval een eend besmet met vogelgriep (Rechten: pixabay.com)
Bij het bedrijf is in ieder geval een eend besmet met vogelgriep (Rechten: pixabay.com)
De eigenaar van de dierenwinkel in Veeningen waar vogelgriep is ontdekt verwacht eind deze week meer duidelijkheid over de ziekte. Het gaat om het bedrijf Snavelhof dat onder meer vogels, zoogdieren en reptielen verkoopt en gespecialiseerd is in het her- en verplaatsen van dieren.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakte gisteravond bekend dat
met vogelgriep. Waarschijnlijk gaat het om een milde variant.
Volgens eigenaar Gerrit Vos is de vogelgriep bij een in ieder geval één eend geconstateerd. "Er zijn monsters genomen. die gaan ze nu nader onderzoeken. We hopen dat het meevalt. Aan het eind van de week weten we meer."

'Even uitzieken'

Met Kerst niet de fijnste mededeling om te krijgen voor een ondernemer. "Ja, natuurlijk is het balen. Maar ik ben niet ongerust", zegt Vos. In totaal worden 75 watervogels in quarantaine gehouden totdat het virus verdwenen is. "Even uitzieken", zegt de eigenaar erover. Omdat het waarschijnlijk om een milde variant van de vogelgriep gaat, hoeven de dieren niet te worden geruimd.

Maatregelen

Vanwege de nieuwe ontdekking van vogelgriep worden er in een straal van een kilometer van de vogelwinkel verschillende maatregelen genomen. In dat gebied geldt een vervoersverbod op vogels, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Ook is er een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee en vogels. Volgens het ministerie zijn er in een straal van een kilometer rond het bedrijf geen pluimveebedrijven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl