Comité Actie voor Bethesda stopt

Marnix Koppe (rechts) en Frits Kappers van het comité (Rechten: RTV Drenthe/Hielke Meijer)
Marnix Koppe (rechts) en Frits Kappers van het comité (Rechten: RTV Drenthe/Hielke Meijer)
Het is einde oefening voor het Comité Actie voor Bethesda. De groep stopt per direct, laat boegbeeld van het comité Frits Kappers weten. "Het heeft geen zin om aan een dood paard te trekken", zegt Kappers.
Comité Actie voor Bethesda werd in 2012 opgericht, maar ging in 2017 al tijdelijk uit de lucht. Na een
stopt de groep nu echt.
Volgens het comité is inmiddels veel zorg uit Bethesda verdwenen 'en voor vrijwel elke belangrijke behandeling moet je bij Treant tegenwoordig naar Emmen.' Daarnaast hekelen de actievoerders dat Treant na anderhalf jaar nog steeds een interim-voorzitter heeft.
De manier om personeel te werven en functies in te vullen, staat het Comité Actie voor Bethesda ook tegen. Termen als 'belangenverstrengeling' en de 'slager keurt zijn eigen vlees' worden in het persbericht niet geschuwd.

Leeggeroofd

Het comité heeft in oktober aan een speciale commissie gevraagd of de benoeming van bestuurders binnen Treant wel deugde. "Dit in de wetenschap dat de specialisten niet gevraagd zijn voor de raad van bestuur, maar zich zélf hebben opgedrongen". Volgens de commissie was het comité niet bevoegd om deze vraag bij de commissie te stellen. En daarom werd de vraag niet beantwoord.

Lees meer: Vraag over belangenverstrengeling Treant niet beantwoord door commissie

Tijdens deze procedure besloot Treant de verloskunde en de kinderafdeling in Bethesda en het Refaja te sluiten. Daar is het comité boos over. "Het voelde als een slag in het gezicht van Hoogeveen en Stadskanaal. Het binnenwerk van Bethesda was daarmee bijna geheel leeggeroofd. Weer bleek, dat wij destijds geen spookverhalen hebben verteld. Maar dit vreselijke besluit hadden zelfs wij niet verwacht."

Het comité denkt dat geld de boventoon voert bij Treant en daarom wil het comité niet meer actievoeren. "De burgers hebben niets te vertellen. Het geld is uiteindelijk iedereen de baas. Na zes jaar afbraak van Bethesda lijkt verder actievoeren nu dan ook zinloos."

Centraal ziekenhuis

"Wij hebben het laatste restje vertrouwen in de organisatie Treant verloren. Daarom houdt ons Comité Actie voor Bethesda op te bestaan. Onze hoop is nu gevestigd op een Centraal Ziekenhuis in Drenthe. Anders blijft in het land van de hunebedden straks misschien helemaal geen veilig ziekenhuis meer over."

Lees meer: ​Actiegroep voor Bethesda gaat strijd met Treant weer aan

Treant laat in een reactie weten respect te hebben voor de beslissing van het comité. "We waren het niet altijd met elkaar eens, maar kritiek houdt de raad van bestuur scherp. We zijn en blijven in gesprek met andere partijen, zoals provincies en huisartsen", aldus een woordvoerder van Treant.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl