Wat vind jij: De kansenongelijkheid in het onderwijs is te groot

ANP-430177435
Reageer op onze stelling © ANP / Patrica Rehe
De Onderwijsraad waarschuwt voor kansenongelijkheid op scholen. Wie raad een goed gevulde portemonnee heeft, heeft beter toegang tot kwalitatief goed onderwijs.
In een rapport waarschuwt de Onderwijsraad dat het "publieke karakter van het onderwijs dreigt te verwateren". Dat komt doordat het private onderwijsaanbod de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Ook binnen het publieke onderwijs maken steeds meer leerlingen bijvoorbeeld gebruik van betaalde huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining.
Extra ondersteuning die geld kost "is alleen weggelegd voor kinderen met financieel draagkrachtige ouders", stelt de raad vast. "Een schooldiploma wordt zo voor de ene leerling gemakkelijker te behalen dan voor de andere."
Zowel de overheid als schoolbesturen "lijken zich nu onvoldoende bewust van de risico's van het toenemende private aanbod en de verstrengeling ervan met het publiek bekostigde aanbod", schrijft de raad. Voor leerlingen en ouders is daarbij "lang niet altijd duidelijk wat nodig is en bij de school hoort, en wat extra privaat aanbod is".

Wat vind jij?

Hoe kijk jij hiernaar? Vind jij ook dat de kansenongelijkheid in het onderwijs te groot is geworden? Of valt dat volgens jou wel mee?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl