Onenigheid over woningbouwplan Nieuw-Dordrecht: ontwikkelaar naar bezwarencommissie

Plan Kroesen Nieuw-Dordrecht
Op het braakliggende terrein stond vroeger cafe Bik © Google Streetview
Projectontwikkelaar Jan Kroesen uit Hoogeveen stapt vandaag naar de bezwarencommissie van de gemeente Emmen. Kroesen wil aan de slag met de bouw van een appartementencomplex in het hart van Nieuw-Dordrecht. Hij ondervindt naar eigen zeggen te weinig medewerking van de gemeente om de noodzakelijke stap voorwaarts te maken.
Het plan van Adelaar Projectontwikkeling, het bedrijf van Kroesen, behelst de bouw van een complex met negen appartementen. De beoogde bouwlocatie is het braakliggende terrein van het voormalig café Bik, aan de Klazienaveensestraat.
Ruim tien jaar geleden kocht Kroesen deze grond om er woningen te ontwikkelen. Vanwege de woningcrisis kwam dat plan toen niet van de grond. Inmiddels is de huizenmarkt booming. Kroezen leverde eind vorig jaar het huidige plan aan bij de gemeente.
De gemeente kon zich echter niet goed vinden in het voorstel van Kroesen. Het ontwerp week qua uitstraling te veel af van de omgeving, vond de gemeente. Het platte dak van het beoogde complex paste niet tussen de vele woningen met kappen in de buurt.

Leien dakje

Dus ging Kroesen terug naar de tekentafel en diende afgelopen najaar een aangepast plan in, deze keer met hellend daken. Opnieuw ging het niet van een leiden dakje, legt de ontwikkelaar uit. "Een hellend dak is geen probleem, behalve dat er minder woonruimte ontstaat vanwege de aflopende plafonds. Je kunt je kasten er dan niet zo makkelijk in kwijt."
De voorgestelde oplossing van Kroesen: vergroot de oppervlakte van het pand. Een idee wat weer een ander probleem met zich meebracht.
De parkeerplaatsen komen in die nieuwe opzet aan de kant van de Herenstreek en niet, zoals voorheen, achter het pand. "Maar dit mocht volgens de gemeente niet", aldus Kroesen. "Maar aan de overkant van de weg bevindt zich een supermarkt. Daar mag het wel."

Nul komma nul

De ontwikkelaar vroeg waarop dat onderscheid is gebaseerd, maar heeft daar nog steeds geen duidelijk antwoord op, vertelt hij. "Ik heb meerdere aangetekende brieven gestuurd, maar een reactie bleef uit. Nul komma nul."
Kroesen heeft echter een troef achter de hand. Volgens hem is de vergunningaanvraag geweigerd na de daarvoor geldende termijn. Dat betekent dat de vergunning van rechtswege is verleend. Hij eist daarom dat de gemeente de aanvraag voor de bouw alsnog publiceert.

Beraden

Volgens de gemeente is aan Kroesen gevraagd de plannen te veranderen, maar is dit niet gebeurd. "Daarop hebben wij het advies van de welstandscommissie overgenomen en de vergunning geweigerd", laat een woordvoerder weten. Wat betreft de van rechtswege verleende vergunning; daar heeft de gemeente nog geen concreet antwoord op. "Wij moeten ons beraden op wat dit betekent", aldus de woordvoerder.
Dat betekent niet dat Kroesen kan starten met de bouw. "Er volgt sowieso nog een termijn waarin belanghebbenden bezwaar kunnen aantekenen tegen de plannen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl