Btw-verhoging: 'Als ik veel ruimte had, dan sloeg ik meer voorraad in'

Hamsteren om hogere kosten uit te stellen. Bijna een op de drie mensen heeft voor het nieuwe jaar extra boodschappen ingeslagen voordat het lage btw-tarief van zes naar negen procent gaat.
Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken, dat de inkoopplannen van Nederlanders onderzoekt. Een gemiddeld huishouden is door de btw-verhoging zo'n 300 euro per jaar extra kwijt.
Een biologisch volkorenbrood bij de boerderijwinkel in Balloo kost nu 3,10 euro. Als de btw verhoogd wordt, is dat brood twintig cent duurder, dit is inclusief inflatiecorrectie en andere bijkomende kosten. Op een hele boodschappenmand of -kar kan het al snel een paar euro schelen.

Prijsbepaling door tal van factoren

De producten met een laag btw-tarief, zoals de dagelijkse boodschappen, worden dus drie procent duurder. Daar komt de inflatie nog overheen, benadrukt Dorine Tiems van Wijzer. Van sommige boodschappen weet Tiems de verkoopprijs al, maar nog lang niet van alle. “Dat ligt ook aan de prijs die de inkoper doorberekend.”

Drie procent te veel

Klanten van de biologische winkel in Balloo vinden het jammer dat de prijzen zo omhoog gaan, maar groots inslaan doen ze niet. “Als ik veel ruimte had, dan kocht ik wel wat extra thee of koffie”, vertelt Marja Verheul uit Assen. “Maar dat heb ik niet. Vol is vol.” Haar man, Aad, is ook niet zo van het inslaan. “Hamsteren is toch eigenlijk voor heel slechte tijden?”
“Drie procent btw-verhoging is drie procent te veel”, meent de man. “Zeker in deze winkel. Het zijn biologische producten, daar moet je juist geen btw-verhoging invoeren!”

Concertkaartjes

Biologische producten of niet, alle diensten en goederen waar een laag tarief van zes procent btw wordt gehanteerd, worden duurder. Behalve de dagelijkse boodschappen zijn dat ook een bezoekje aan de kapper en concertkaarten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.