Amateurspeurders graven in het holst van de nacht naar Willeke Dost

In het aardedonker zijn amateurspeurders Ab Bruintjes en Jan Huzen eropuit getrokken, het weiland in, achter de boerderij van het pleeggezin waar Willeke Dost tot haar verdwijning in 1992 woonde.
Eerste Kerstdag, Koekange, in het holst van de nacht. Op beelden is te zien hoe de mannen, gewapend met prikstokken en een schop, op zoek gaan naar het lichaam van Willeke.

'We doen het zelf wel'
Eerder deze maand zijn er grondradarbeelden gemaakt, die zó interessant zijn dat de speurders verder willen zoeken. Ze willen graven. Op donderdag 27 december staat er een gesprek gepland met het cold case-team, maar Bruintjes wil dit niet afwachten: "We wisten de uitkomst van dat gesprek al. Wij wilden die de grond op de beelden nader onderzoeken. Het OM doet het niet, dan doen we het zelf wel."

Daarom besluiten de speurders om met Kerst al op pad te gaan. Ab Bruintjes: "We hebben geen toestemming van de eigenaar. Dit is de enige mogelijkheid die we nog hebben om te zoeken naar Willeke, daarom doen we het illegaal." 

Kerstnacht
Het moment is niet toevallig gekozen. "We hebben er goed over nagedacht, en kwamen tot de conclusie dat de nacht van Eerste Kerstdag het beste moment was. Met de kleinste kans om betrapt te worden."

Het was toch tevergeefs, blijkt later. Na het prikken met de prikstokken en het graven op de verdachte plek is er niets gevonden. En gemakkelijk was het niet: "Het was niet te doen in het donker. Je ziet geen hand voor ogen, er zitten overal wortels in de grond."

Het gesprek met het cold case-team dat gepland staat op 27 december gaat toch door. Er wordt gesproken over de grondradarbeelden, maar wat Bruintjes al vermoedde komt uit: "Het cold case-team heeft gezegd dat ze 'hoe dan ook niet meer naar Koekange komen. Tenzij...' Nou, die tenzij, die gaan we zoeken."


Bruintjes weet dat deze zoektocht illegaal was, maar laat zich hier niet door tegenhouden: "We hebben alle voors en tegens afgewogen en de risico's ingecalculeerd. De consequenties die deze actie kan hebben, die accepteren we." 

Clandestiene zoekacties in de toekomst sluit hij dan ook niet uit. "We blijven zoeken, we geven de hoop niet op." 

Beelden
De beelden van het graven in de nacht zijn gemaakt door Max Werkman. Hij is vaker betrokken bij de initiatieven van Ab Bruintjes en Jan Huzen. Zo filmde hij onder andere ook bij het maken van de grondradarbeelden en bij het zoeken met honden in het weiland.


Beelden: Max Werkman

Deel dit artikel: